ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/07/2018

ИЗЛОЖБОМ РАДОВА ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ЦРТЕЖА И МУЗИКЕ

 

ПРИЈЕДОР, 6.ЈУЛА /СРНА/ - У Галерији "Сретен Стојановић" у Приједору вечерас је отворена изложба 26 радова студената Факултета примењених умјетности из Београда и Ликовне академије из Бањалуке, чиме је званично завршен Фестивал цртежа и музике.

 

Директор Галерије Тихомир Илијашевић рекао је да је тема овогодишњег фестивала била средњевјековна техника зграфито.

"То је техника која до сада није виђена на нашим просторима, a овај фестивал је био наставак успјешне сарадње са Факултетом примењених уметности у Београду будући да се ова техника учи на том факултету", навео је Илијашевић.

Пред приједорском публиком 13 студената је сликало техником зграфито, уз подршку професора и ментора Ненада Настића и Слободана Кајтез.

"Ово је постала студентска ликовна колонија, а ове године су студенти са одсека примењено сликарство и конзервације и рестаурације радили овом традиционалном техником, која је у задње време запостављена, а датира још од ренесансе", истакао је професор на Факултету примењених уметности у Београду Слободан Кајтез.

На затварању Фестивала цртежа и музике одржан је концерт групе "Џипси џез", гитариста из Загреба Орјена Риђановића и Миливоја Мајдака.

Фестивал цртежа и музике је дио програма овогодишњег Културног љета у Приједору.