ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана07/07/2018

ПОМЕН СРПСКИМ ЖРТВАМА СРЕДЊЕГ ПОДРИЊА

 

БРАТУНАЦ, 7. ЈУЛА /СРНА/ - На братуначком гробљу почео је парастос за 3.267 страдалих Срба у средњем Подрињу у одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Парастосу присуствује предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, делегација Народне скупштине, министар одбране Србије Александар Вулин као изасланик предсједника Србије Александра Вучић.

Одавању почасти српским жртвама средњег Подриња присуствују амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација српских представника у заједничким институцијама БиХ, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и бројне друге делегације.

Након парастоса делегације ће положити цвијеће и одати почаст жртвама код Централног спомен-крста у братуначком гробљу подигнутог у част свих погинулих српских цивила и бораца из регије Бирач.

Предвиђено је да се званичници обрате у 12.00 часова у Дому културе, а потом ће бити приказан документарни филм "Сузе анђела" посвећен дванаестогодишњем дјечаку Слободану Стојановићу из Каменице код Зворника, кога је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди у Суду БиХ.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.