ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана07/07/2018

САВАНОВИЋ: НИКАДА НЕ СМИЈЕМО ЗАБОРАВИТИ ЖРТВЕ СТРАДАЛЕ ЗА СРПСКУ

 

БРАTУНАЦ, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас у Братунцу да Српска никада не смије заборавити оне који су дали животе за њено стварање и да се мора бринути за породице погинулих бораца.

 

Савановић је указао да посебно младе генерације морају бити едуковане о историји, као и о томе колико су Срби сметња у очима непријатеља и колико они атакују на српски народ да нестане.

"Овдје смо да одамо дужно поштовање и неизмјерну захвалност најбољима међу нама који су погинули бранећи оно што је свето - слободу, отаџбину, своју земљу, истину и све оно за шта вриједи дати живот", рекао је Савановић у Братунцу, гдје је присуствовао помену за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Савановић је рекао да су убијени Срби били на бранику земље која је историјски интересантна за српске непријатеље од доласка Аустро-угарске, која је настојала да српски етнички простор у Подрињу и источној Херцеговини умањи, да Србе расели и насели католичким и муслиманским живљем како би раздвојили Србију и БиХ, односно како би раздвојили "српско тијело".

"То је историјски пројекат који је нама добро познат и који и данас траје и, нажалост, он се фазно испуњавао кроз историју у Првом и Другом свјетском рату и у рату деведесетих година", истакао је Савановић.

Он је рекао да је у Другом свјетском рату Независна Држава Хрватска чинила зла у Броду на Дрини, подсјећајући да је у Милошевићима у једном дану 300 дјевојака скочило у ријеку Дрину како не би пале у усташке руке.

Савановић је истакао да је Други свјетски рат био можда и најцрње поглавље у историји српског бића када су Срби страдали од непријатеља са којима су били у заједници у Југославији, што говори о српским заблудама.