ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана07/07/2018

НЕМА ИСКРЕНОГ ПОМИРЕЊА АКО ЖРТВЕ ВАПЕ ЗА ПРАВДОМ

 

БРАТУНАЦ, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је поражавајуће да након много година нема правде за српске жртве у Подрињу и поручио да неће бити искреног помирења народа у БиХ, уколико жртве вапе за правдом.

 

Говедарица је рекао да вјерује да ће све братуначке и сребреничке српске жртве на овом локалитету, а има их 3.500, ту правду дочекати.

"Правда је спора, али увјерени смо да ће одговарати они који су починили злочине, а овдје је то несумњиво радио Насер Орић са својим војницима", рекао је Говедарица новинарима данас у Братунцу гдје је у делегацији Народне скупштине Републлике Српске присуствовао обиљежавању страдања Срба у Подрињу.

Говедарица је истакао да га радује одлука Апелационог вијећа Суда БиХ која је дефинисала да је пресуда Орићу имала низ пропуста.

"Надамо се да ће обновљени поступак против Орића бити вођен на крилима правде српских жртава и да ће он бити осуђен за оно што су његови војници радили на подручју братуначких и сребреничких села, истакао је Говедарица.

Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата присуствовали су у Братунцу помену за више од 3.500 страдалих Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.