ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана07/07/2018

НЕДОПУСТИВ БОШЊАЧКИ ПРИТИСАК НА СРПСКУ И ЊЕНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

 

БРАТУНАЦ, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је данас у Братунцу да су институције Републике Српске једине све вријеме након рата тражиле универзалан и јединствен приступ ратним злочинима.

 

Он каже да је јасно да то није случај са свима у БиХ.

"Свједоци смо чињенице да бошњачка страна и дио међународне заједнице не заступају такав однос и имају једностран приступ овом питању, што ремети односе јер се на такав начин не долази до истине и то загорчава живот сваком поштеном човјеку у БиХ", рекао је Кошарац, који је у Братунцу присуствовао помену за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Он истиче да чести интервенционизам дијела међународне заједнице према попустљивим властима, какве су нажалост, некада биле у Републици Српској, довео до извјештаја којим је обухваћено више од 22.000 људи неким само њима знаним активностима у вези са догађајима на овим просторима, што је
недопустиво.

"Ми сматрамо да су Република Српска и њене институције на частан и достојанствен начин у то вријеме браниле слободу, грађане и интересе српског народа", рекао је Кошарац.

Он указује да то и данас смета бошњачкој страни и дијелу међународне заједнице.

"Различите пресуде Суда и Тужилштва БиХ, који су наметнути, такође, ремете однос и не допуштају да се развије истина о страдању српског народа онако како се то догодило и како то правда налаже", појашњава Кошарац.

Он истиче да много аргумената говори о томе да накарадно прављени Суд и институције БиХ доприносе тешком односу и неразумијевању у БиХ.

"Често смо свједоци чињенице да бошњачка политичка компонента и удружења злоупотребљавају бошњачке жртве, а примјер актиности Удружења `Мајке Сребренице` говори да на један перфидан начин и даље настоје да Републику Српску и Србе квалификују као ратне злочинце", истиче Кошарац.

Он оцјењује да је ријеч о рециклирању свих активности које врши бошњачка компонента.

"Недопустиво је да живимо у земљи у којој нико није одговарао за напад на предсједника /Србије Александра/ Вучића у Поточарима, недопустиво је да бошњачки члан Предсједништва БиХ на неуставан начин подноси ревизију тужбе БиХ против Србије пред међународним судом", рекао је Кошарац.

Он истиче да најава предаје списка са 22.000 имена Срба њемачком тужилаштву потврђује да се сваки пут пред комеморацију у Поточарима жели изазвати додатни притисак на Српску и њене институције.

"Бошњачки члан Предсједништва БиХ сигурно неће изостати са комеморације у Поточарима, баш као ни бошњачки министри у Савјету министара, а на обиљежавању страдања Срба у Подрињу нема ни /српског члана Предсједништва БиХ Младена/ Иванића, нити министара из тзв. Савеза за промјене у Савјету министара", рекао је Кошарац.