ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 09/07/2018

НОВИ СЈАЈ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА

 

Према црквеним подацима, прњаворска парохија основана је око 1834. године, када се помиње и прва богомоља, како су је у то вријеме звали - црква ћелија, коју је, према записима из тог времена, саградио свештеник Максим Опачић.

 

Приредила: Tамара СTОЈАНОВИЋ

ПРЊАВОР, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Храм Светог великомученика Георгија у Прњавору обиљежио је 130 година од првог освештања, а у цркви су током протекле четири године извођени интензивни радови на вањском и унутрашњем уређењу.

Архијерејски намјесник прњаворски Душко Дринић наводи да је дан посвећен Светом Георгију најзаступљенија крсна слава у намјесништву, а да је од давнина Ивањдан сабор цркве.

"Велики број вјерника слави Ђурђевдан, па нису у могућности да у цркви присуствују заједничком обиљежавању храмовне славе. Зато је 7. јул одређен за саборовање парохијана, јер је Јован Крститељ, можда, на другом мјесту по слављењу у нашој парохији", напомиње протонамјесник Дринић.

На стоту годишњицу освештања, 1988. године, урађена је дјелимична санација храма, а након 30 година било је потребно обновити светињу.

Tом великом послу приступљено је 2012. године, када је урађена изолација, којом је спријечено продирање влаге у храм. Према савјету стручњака, након тога чекало се до 2015. године да се изврши природно сушење зидова.

Протонамјесник Дринић каже да је тада припремљен санациони пројекат и почела је генерална обнова храма, што је подразумијевало замјену крова, учвршћивање темеља, изливање бетонског свода.

"Ове године је завршено малтерисање, унутрашње кречење цркве, постављен гранитни камен, урађена вањска фасада, постављен иконостас са дијелом икона, а до октобра планирано је да буде завршен у потпуности.

Ријеч је о старом иконостасу који је рестауриран и који представља `душу` цркве", истиче Дринић за Срну.

Он је, уз захвалност свима који су учествовали прилозима у протекле четири године, изразио наду да ће Храм Светог великомученика Георгија у Прњавору у пуном сјају заблистати идуће године, када се обиљежава осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве.

Према црквеним подацима, прњаворска парохија основана је око 1834. године, када се помиње и прва богомоља, како су је у то вријеме звали - црква ћелија, коју је, према записима из тог времена, саградио свештеник Максим Опачић.

Свештеник Опачић службовао је у Палачковицма при Храму Светих апостола Петра и Павла, познатој цркви брвнари подигнутој 1843. године, док је парохију прњаворску опслуживао повремено у цркви ћелији због малог броја вјерника.

Црква ћелија је настојањима свештеника Максима и његовог сина Јакова 1867. преуређена у Цркву Покрова пресвете Богородице, која се задржала све до 1923. године, када је због потпуне дотрајалости срушена. То су први писани помени о овој првој богомољи у општини.

Касније се приступило изградњи Храма Светог великомученика Георгија, која је трајала од 1884. до 1887. године, за вријеме архимандрита Мелентија, односно свештеника Максима, који се послије супругине смрти замонашио под овим именом.

Протонамјесник Дринић објашњава да је градња цркве, за то вријеме једног монументалног објекта, трајала кратко.

"Православни Срби успјели су за кратко вријеме да подигну овакав свети храм. По завршетку храма значајан је и чин његовог освештања који се догодио 18. септембра 1888. године, а који је обавио митрополит дабробосански Георгије Николајевић.

Од тог времена до данас храм служи својој сврси, у њега долазе вјерници из свих парохија да прослављају Господа", каже Дринић.

Он је као значајан податак навео и да је овај храм у току Другог свјетског рата једним дијелом био девастиран.

"Пронашли смо у списима да је служио као магацин за оружје, храну, одјећу, али није рушен. Послије рата мало је обновљен и поново су служене литургије", прецизира Дринић.

Црква има у посједу писане документе крштених, вјенчаних и упокојених од 1948. године, као и одређени број старих богослужбених црквених књига које се чувају у манастиру Ступље.

На подручју општине Прњавор данас постоји 15 црквених општина.