ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 09/07/2018

СРЕДЊА ШКОЛА - СИМБОЛ ЗНАЊА И СРЕЋЕ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

 

Кроз ову школу прошле су успјешне генерације који су завршавале факултете. Неки наши ученици били су демонстратори који помажу наставном кадру током предавања. Гдје год су ишли даље да се упишу - показали су знање, напомиње пензионисани професор Душан Јовановић.

 

Приредила: Светлана ПАВЛОВИЋ

ШАМАЦ, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Шамачки Средњошколски центар "Никола Tесла" броји око 450 ученика од првог до четвртог разреда са профилима - општи смјер гимназије, економски техничари, фармацеутски и физиотерапеутски техничари, вариоци и ауто-механичари.

Ова школа, обновљена послије поплава, има све услове за успјешан рад, а почела је са радом 1959. године као истурено одјељење економске школе из Брчког. Одјељење је тада имало свега 20 ученика.

О школи нема превише података, али пензионисани професор Душан Јовановић, који је у овој образовној установи предавао српски језик и радио као директор објашњава да је од 1961. године при економској школи сукцесивно оснивана трговачка школа.

При машинско-техничкој школи основани су смјерови за радничка занимања, трогодишње школе које су 1970. године спојене у једну - школски центар.

"Прошло је много година док назив није промијењен у Средња школа `Никола Тесла`, што је било у ратним годинама. Школа је почела да ради у објекту са шест учионица... Спрат и још неке учионице су дограђене 1980. године, а радионица је била у приземљу", наглашава Јовановић.

У школи је варирао број ученика, од првог одјељења које је имало двадесетак ученика економске струке до око 2.000 ученика у школској 1980/81. години, када је зграда дограђивана и радило се у три смјене.

"Кроз ову школу прошле су успјешне генерације који су завршавале факултете. Неки наши ученици били су демонстратори који помажу наставном кадру током предавања. Гдје год су ишли даље да се упишу - показали су знање", напомиње Јовановић.

Школа је била позната по ваннаставним активностима, издавала своје новине, имала велики број секција, а ученици су постизали завидне резултате на општинским, републичким и савезним тамичењима.

Ове године, генерација 1977/78. године прославила је 40 година матуре, са њима су били професори и директори некадашње машинско-техниче школе.

"Вријеме пролази. Имамо осам професора који су живи и до сада су долазили. Једна дивна екипа која евоцира успомене", наводе бивши ученици.

Марко Максимовић, професор и ученик ове школе који живи у Бијељини, припада првој генерацији и каже да је предавао управо овој која слави 40 година матуре.

Он позива младе да не иду у иностранство.

"Данас влада похлепа и многи мисле да је на Западу боље. Нека се ухвате заната, јер тога недостаје. Дрвна индустрија тражи 200 радника, а добије само двојицу...

Проблем је то што се бира шта ће се радити, а мора се прилагодити условима, околини и борити се", поручује Максимовић.

Станко Ђурђевић, бивши ученик прве генерације машинско-техничке школе, бивши професор и бивши директор, тврди да су занатске школе потцијењене и да није адекватно вреднован њихов рад.

"Тешко је данас наћи доброг мајстора. Без обзира на све, стручни људи имају мјесто свуда", наглашава Ђурђевић.