ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/07/2018

КАДА СЕ ФУДБАЛ ИГРАО СА ВИШЕ СРЦА

 

Идеја о првом квалитетнијем окупљању око фудбалске лопте на Сокоцу потекла је од Нијемца Карла Плаца, који је након Првог свјетског рата остао да живи у овом мјесту као стручњак за машине за прорез обловине на пилани.

 

Приредила: Добрила АБАЗОВИЋ

СОКОЛАЦ, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Реализацијом пројекта "100 година фудбала на Сокоцу", кроз 11 планираних активности у наредних седам мјесеци, биће створени бољи услови за рад и појачани капацитети за развој овог спорта на Сокоцу, након гашења Фудбалског клуба /ФК/ "Гласинац".

Сокочанина Мишу Паунића /63/, пензионера, а некада једног од успјешнијих фудбалера "Гласинца" посебно радује што ће бити уређен стадион "Бара", на коме је провео скоро 20 година.

Он подсјећа за Срну да је први ФК "Гласинац" основан 1936. године, а његов рад обновљен након Другог свјетског рата 1949. године. Клуб се такмичио све до јуна 2011. године, када је угашен због лоше материјалне ситуације.

Мишина шира породица је, како каже, постала дио историје фудбала у овом мјесту још од самог настанка "Гласинца", у чијем је оснивању учествовао његов отац Раде Паунић.

"Према причи мог оца, идеја о првом квалитетнијем окупљању око фудбалске лопте потекла је од Нијемца Карла Плаца, који је након Првог свјетског рата остао да живи у нашем граду радећи као стручњак за машине за прорез обловине на првој пилани у овом мјесту.

Око Плаце, као доброг фудбалера, окупило се неколико младих који су завољели ту игру и настао је ФК "Гласинац", присјећа се Паунић.

У почетку су играни пријатељски мечеви између тек формираних фудбалских тимова у сусједним општинама Рогатица, Горажде, те са сарајевском "Славијом".

Тек педесетих година прошлог вијека, са развојем државе и првих привредних предузећа, почела се развијати и надградња, образовање, култура и спорт.

"Срећа је хтјела да је међу првим учитељима у соколачку основну школу 1951. године из Црне Горе дошао учитељ Милан Башић, а потом и ветеринарски техничар Ивица Иџотић, око којих су се окупили добри фудбалери и заљубљеници у спорт и брзо укључили у развој фудбала у нашем граду", објашњава Паунић.

Из породичне приче, он се сјећа имена тадашњих фудбалера Љубе Солдара, Живка Добриловића, Рајка Бојовића, Ђуре Мишића, Радислава Марића. Међу првим активистима на формирању тима, а каснији играчи били су и Мишин отац Раде са браћом Милошем и Војканом.

Прво фудбалско игралиште, у близини данашњег соколачког Дома здравља, замијенили су локалитетом "Стара Бара", гдје је осамдесетих година прошлог вијека изграђена УНИС-ова фабрика. Коначно је изграђен стадион "Бара", уз пратеће објекте, на коме се данас одигравају све спортске активности на Сокоцу.

Паунић напомиње да је "Гласинац" изњедрио неколико веома успјешних фудбалера, а међу првима је био Брацо Нешковић, који је из соколачког тима отишао у "Босну" /Високо/, тадашњег друголигаша бивше Југославије, и ту остао као један од најуспјешнијих играча.

Из соколачког клуба је 1977. године, како наводи, у ФК "Сарајево" отишао Милош Ђурковић и заједно се са овим тимом 1984/85. године окитио титулом шампиона и најбољег голмана тадашње Југославије.

Годину дана касније из "Гласинца" у "Жељезничар" одлази и Мишо Паунић, гдје 12 мјесеци игра на мјесту центар-халфа, а након повратка из тадашње ЈНА двије године игра за прволигаша зенички "Челик".

Након распада старог "Гласинца" на Сокоцу су 2011. године основана два фудбалска клуба - Омладински фудбалски клуб "Гласинац 2011", који данас игра у Другој лиги Републике Српске, Група исток и Фудбалски клуб "Соколац", који ради са млађим селекцијама.

Реализацијом пројекта "100 година фудбала у Сокоцу" укупне вриједности 40.000 КМ недавно је организован Седми меморијални омладински турнир "Срђан Томић и Владица Бабовић", а планирани су и уређење стадиона "Бара" и санација ограде на овом спортском терену, спортско-едукативне школе за дјецу.

У плану је и одигравање више пријатељских сусрета и представљање јавности Монографије "100 година фудбала на Сокоцу".

Пројекат "100 година фудбала у Сокоцу" биће спроведен у наредних шест-седам мјесеци у оквиру "Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану" /РеЛОад/, који финансира ЕУ, а спроводи Развојни програм УН /УНДП/.