ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Хроника10/07/2018

"РОСУ" ПРИВЕЛА ТРОЈИЦУ СРБА

 

ГЊИЛАНЕ, 10. ЈУЛА /СРНА/ - У акцији косовске специјалне полиције "Росу" јутрос су у селима Горње Кусце и Шилово у општини Гњилане приведени начелник Косовско-поморавског округа Радован Стојковић, директор филијале Националне службе запошљавања Јован Денић, те Ненад Стојановић, рекли су Срни српски извори из Шилова.

 

Акција траје од јутрос од 6.00 часова.

Претресом су обухваћене канцеларије начелника округа, Националне службе запошљавања и куће Стојковића, Денића и Стојановића, који је панзионисани припадник Војске Србије.

Из полицијских извора Срни је речено да је налог за претрес стигао из Приштине, а да су повод за акцију наводно изјаве Срба који су раскинули уговоре са косовским безбједносним снагама.

"Срби који су раскинули уговоре са косовским безбедносним снагама су у изјавама навели да уговоре морају да раскину јер на њих врше притисак представници српских институција стационираних у Шилову", наводе из полиције.

Срна незванично сазнаје да је специјална полиција "Росу" заплијенила службену документацију начелника округа и директора Националне службе запошљавања у настојању да утврде да ли су тачни наводи Срба, бивших припадника косовских безбједносних снага, да су одмах по раскиду уговора стављени на списак запослених путем Националне службе запошљавања, уз мјесечну надокнаду од 30.000 динара.

Док траје претрес просторија начелника округа и Националне службе запошљавања радницима није дозвољен улазак у објекат Дома културе у Шилову, у коме се налазе српске институције.

Очевици су рекли репортеру РТС-а да је акција почела када су припадници специјалне полиције блокирали куће начелника округа и директора службе за запошљавање у Горњем Кусцу и почеле претрес.

Према наводима житеља села, око 6.00 часова појавило се најмање десет полицијских џипова са тридесетак маскираних полицајаца наоружаних дугим цевима.

РТВ "Пулс" у Шилову преноси да је јутрос извршен и претрес више кућа бивших припадника косовских безбједносних снага српске националности који су недавно напустили ту службу.

Новинарима је забрањено снимање догађаја.

Портпарол косовске полиције Баки Кељани потврдио је за РТС да у акцији полиције у Косовском поморављу има ухапшених, не прецизирајући остале детаље.