ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Хроника10/07/2018

УХАПШЕНА ПЕTОРИЦА СРБА

 

ГЊИЛАНЕ, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Пет особа ухапшено је током јутрошње акције косовске специјалне полиције "Росу" на подручју села Горње Кусце и Шилово у општини Гњилане и у селу Беривојце у општини Косовска Каменица због сумње да су укључени у дјелатности "против уставног поретка и безбједности Косова", потврђено је Срни у Косовској полицијској служби.

 

Ухапшени су начелник поморавског округа Радован Стојковић, директор филијале Националне службе за запошљавање Јован Денић, бивши припадник Војске Србије Ненад Стојановић и браћа Александар и Предраг Ђорђевић.

Срна незванично сазнаје да је полиција као повод акцији искористила изјаве Срба који су напустили косовске безбједносне снаге, њих близу педесет из Кусца, да су "под притиском и уцјенама морали да раскину уговоре са косовским безбједносним снагама".

У касарни косовских безбједносних снага у Гњилану, у којој су углавном били распоређени Срби из Кусца и општина Гњилане, Косовска Каменица, Ново Брдо и Косовска Витина, послије раскида уговора остало је да ради само троје Срба, укључујући двојицу Срба официра.

Очевици су рекли репортеру РТС-а да је акција почела када су припадници специјалне полиције блокирали куће начелника округа и директора службе за запошљавање у Горњем Кусцу и почеле претрес.

Према наводима житеља села, око 6.00 часова појавило се најмање десет полицијских џипова са тридесетак маскираних полицајаца наоружаних дугим цијевима.

РТВ "Пулс" у Шилову преноси да је јутрос извршен и претрес више кућа бивших припадника косовских безбједносних снага српске националности који су недавно напустили ту службу.

Акција полиције је изазвала узнемирење међу житељимка свих српских села у Косовском поморављу.

"Узенемирани смо, уплашени, нема сигурности, врше притисак на Србе да се одселе", напомиње Давид Стојановић.

Новинарима је било забрањено снимање догађаја.