ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/07/2018

ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ ВЛАДЕ - ПОМОЋИ ПЕНЗИОНЕРИМА СА НАЈНИЖИМ ПРИМАЊИМА

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је опредјељење Владе и министарства на чијем је челу да се помогне најугроженијим категоријама пензионера свјесни тежине живота људи са најнижим пензијама.

 

"Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић са правом је обећала да ћемо у наредном периоду до Нове године, у зависности од приходовне стране буџета, сагледати могућност да се најугроженијим категоријама пензионера да једнократна новчана помоћ", истакао је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да ће то бити реализовано, али да му није познат износ једнократне новчане помоћи, јер то зависи од приходовне стране Буџета Српске, коју прати Министарство финансија.

Савановић је подсјетио да је Влада Српске повећала јунске пензије за 2,5 одсто, те да је јуче почела њихова исплата.

Говорећи о могућности потписивања општег колективног уговора између Владе Републике Српске и социјалних партнера, Савановић је рекао да је ресорно министарство спремно за потписивање тог уговора ако Савез синдиката и Унија удружења послодаваца приближе ставове о одређеним питањима у вези са тим документом.

"Влада Републике Српске и ресорно министарство увијек су били за оно што договоре Унија удружења послодаваца и Савез синдиката Републике Српске и да се заштите људи запослени у реалном сектору", истакао је Савановић.

Он је подсјетио да је ресорно министарство након доношења новог Закона о раду настојало у преговорима са социјалним партнерима да се дође до општег колективног уговора, али да је било одређених размимоилажења и различитих приступа о појединим рјешењима када је ријеч о регресу, медицинским прегледима, те броју дана годишњег одмора.

Када је ријеч о могућности измјена Закона о раду Републике Српске, Савановић је подсјетио да је Влада у децембру прошле године потписала Меморандум са Савезом синдиката Републике Српске у којем је предвиђена обавеза измјена Закона о раду.

"Ми смо у складу са тим обавезама формирали радне групе коју су чинили представници социјалних партнера, а обавили смо и јавне расправе. Те примједбе су дошле у ресорно Министарство, оне се анализирају и усаглашавају", каже Савановић.

Он је навео да није реално у садашњем мандату Владе и Народне скупштине Републике Српске дође до измјена овог законског рјешења, али је увјерен да ће наредна Влада и скупштински засив на томе инсистирати.