ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/07/2018

СРЕДСТВА ОПЕРАТИВНА НАКОН ОБЈАВЕ У СЛУЖБЕНОМ ГЛАСНИКУ

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Привремена одлука Управног одбора /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ о расподјели средстава од путарина која се налазе на посебном подрачуну јединственог рачуна наредних дана требало би да буде објављена у Службеном гласнику БиХ, након чега ће средства бити оперативна, изјавио је Срни портпарол УИО Ратко Ковачевић.

 

Он је појаснио да је одлука припремљена у три језичке верзије које мора да потпише предсједавајући УО УИО БиХ Вјекослав Беванда.

"Након тога, одлука ће бити објављена у Службеном гласнику, чиме ће се стећи услови за расподјелу тих средстава", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, од 165 милиона КМ колико се налази на посебном подрачуну јединственог рачуна, 11 милиона КМ неће бити распоређено, а ријеч је о путарини која је прикупљена у износу од 0,10 КМ по литру деривата прије почетка примјене измјена и допуна Закона о акцизама.

"Тако остаје 154 милиона КМ који ће да буду распоређени. У складу са одлуком, 10 одсто ће бити остављено као резерва одакле ће бити вршено поравнање оног тренутка када буде усвојен коначан акт о расподјели ових средстава. Остатак средстава ће бити распоређен по принципу да ће Федерацији БиХ бити дозначено 59 одсто, Републици Српској 39 одсто, а Брчко дистрикту два одсто", појаснио је Ковачевић.

Он је нагласио да је УИО БиХ искључиво надлежна институција која ће у техничком смислу извршити расподјелу ових средстава према одлуци коју је јуче усвојио УО УИО БиХ.