ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/07/2018

ЈАЧАЊЕ БРИТАНСКОГ ПРИСУСТВА ГОВОРИ ДА ПРЕДСТОЈИ НЕСТАБИЛНОСТ У БиХ

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић сматра да најава британског премијера Терезе Меј о јачању присуства Велике Британије на западном Балкану означава континуитет британске политике према региону и конкретно према БиХ, којој предстоји нестабилна ситуација.

 

"Јачање британског присуства у безбједносном смислу значи да ће бити интензивирано то присуство, не само у војном, него и обавјештајном смислу, што говори да предстоји веома нестабилна ситуација у БиХ", рекао је Срни Ћеранић.

Он је подсјетио да је почетком године британска Влада донијела одлуку о формирању интервентних снага за превентивна дејства на западном Балкану, те да је још тада указао да је ријеч о батаљону који планирају уптити у БиХ.

"Да би био оправдан њихов долазак у БиХ потребно је да се у Републици Српској створи једна хаотична ситуација, изазову унутрашњи сукоби када би се огласио ОХР и да би Влада Велике Британије, као чланице НАТО пакта, послала ту јединицу да дјелује, односно уведе мир", објаснио је Ћеранић и додао да се ту не ради о миру о реализацији британских интереса.

Ћеранић је напоменуо да је британски контигент стигао у БиХ и да је смјештен у Бутмиру, те да је ријеч о 40 официра који су у обавјештајној функцији, да сви говоре српски језик, јер је ријеч о дјеци имиграната из бивше Југославије, који су у британској војсци.

"Познат је тај спољно-политички курс Британаца. Они су генератори антируске хистерије, а у Србима виде `мале Русе`, народ који воли Русију и зато ће учинити све да Срби на Балкану не буду фактор у војним, политичком нити економском смислу", истакао је Ћеранић.

Он је нагласио и да Великој Британији не одговорају српски лидери који спроводе аутономну политику и који неће да потпадну под њихов утицај, истичући ту првенствено предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Из Амбасаде Велике Британије у БиХ је саопштено да је британски премијер Тереза Меј представила на Самиту о западном Балкану у Лондону пакет мјера за промовисање Балкана који ће бити "мирнији, просперитетнији и са вишим демократским стандардима", што укључује повећање британског финансирања у региону за 95 одсто, са 41 на 80 милиона фунти.

"Удвостручује се број Британаца који раде у региону на питањима безбједности која утичу на Велику Британију и Балкан", саопштено је из Амбасаде.

У склопу пакета се продужава мандат за још годину дана панбалканским стратешким резервним снагама стационираним у Великој Британији и спремним за размјештај на Балкан у случају погоршања безбједносне ситуације или ако Британија буде требала да подржи стабилност у региону.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: