ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/07/2018

ПРАВОУГАОНЕ КАРТЕ ЗА МЕТРО УКИДАЈУ СЕ НАКОН 118 ГОДИНА

 

ПАРИЗ, 11. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - Правоугаоне карте, које се у метроу у Паризу користе од када је "Париски метро" почео са радом 1900. године, ускоро ће постати ствар прошлости и биће замијењене новим аутоматизованим системом сличним оном какав се користи у Лондону.

 

Мале бијеле карте за метро за многе туристе су нераздвојне од посјете Паризу. Многи их налазе неколико година касније међу страницама књига, у новчаницима или испод кауча.

Иако су за многе симбол посјете Паризу, ове карте је лако изгубити, а магнетна трака на позадини карте слаби временом, што значи да многе од 550 карата које се годишње продају - не функционишу.

Француска организација задужена за координацију саобраћајних мрежа у Паризу ИДФМ данас је гласала да се процес аутоматизовања система заврши до 2021. године.

Предсједник Организације Валери Пекрес изјавила је да ће се карте постепено укидати.

Портпарол ИДФМ Себастијен Мабиле изјавио је да око пет одсто карата престаје да ради, што изазива фрустрираност код корисника превоза и да ће нове пропуснице ефикасно ријешити проблем.

Нови систем пропусница биће уведен у априлу и октобру 2019. године, чиме ће се омогућити потпуна дигитализација метроа, као и повезане аутобуске и жељезничке мреже прије почетка Олимпијских игара у Паризу 2024. године.