ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2018

ОДРЖАНО 12. "ГРБАВАЧКО ПРЕЛО"

 

ГРАДИШКА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Културно-туристичка манифестација 12. "Грбавачко прело", под мотом "Да нам се обичаји не забораве", одржана је вечерас испред Омладинског дома у Грбавцима, код Градишке.

 

У програму манифестације, осим домаћина Културно-умјетничког друштва "13 Скојевки" и Пјевачке групе "Понос Козаре", учествовала су културно-умјетничка друштва, женске и мушке пјевачке групе из Козарске Дубице, Костајнице, Кнежице, Бањалуке, Верића, Сводне, Нове Tополе, Tурјака, Врбашке и Горњих Подградаца.

Предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић, који је отворио манифестацију, рекао је да је "Грбавачко прело" веома битно за очување традиције поткозарског краја и да ће локална управа увијек подржавати овакве скупове.

"Идентитет сваког народа огледа се у очувању његових обичаја и традиције, и људи са подручја наше општине, Поткозараја и Лијевча поља, их његују и надам се да ће се то преносити и на млађе генерације. Долазиће неки нови обичаји, али не треба заборавити старе, а то је упарво циљ `Грбавачког прела`", каже Павловић.

Члан Организационог одбора "Грбавачког прела" Радован Јевтенић рекао је да је циљ манифестације да се представи изворна пјесма, ојкача и крајишка, као и обичаји овог краја.

Јевтенић је навео да је "Грбавачко прело" први пут организовано 2006. године, када је и основана пјевачка група "Понос Козаре", и првих пар година био је то Фестивал ојкаче.

Споменко Стојнић из групе "Понос Козаре" каже да се чланови групе друже пјевајући ојкачу и крајишку пјесму, а радо наступају у свом мјесту и свугдје гдје их позову.

Стојнић је рекао да имају и младе момке, који воле традиционалну поткозарску пјесму, и који се друже и пјевају са старијим члановима групе.

Чланица женске пјевачке групе "Уна" из Костајнице Рада Гајић рекла је да седми пут наступају на "Грбавачком прелу" и да су се радо одазвале позиву, иако и у свом мјесту истог дана имају сличну манифестацију.

Гајићева је истакла да се у Костајници увијек пјевала изворна поткозарска ојкача, и да ову пјесму у њеном крају његују четири мушке и двије женске пјевачке групе.

Она каже да је ојкача за њу као лијек и да је пјева од дјетињства.

Члан пјевачке групе "Tимар" из Јелићке код Бањалуке Драган Бошњак навео је да су први пут наступили у Грбавцима, да имају седам чланова од којих пет увијек наступа на манифестацијама, а обучавају и младе пјеваче.

"Грбавачко прело" одржано је у оквиру програма манифестације "Градишко љето 2018".