ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

СЛУЖЕНА ЛИTУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У НЕВЕСИЊУ

 

НЕВЕСИЊЕ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Служењем Свете литургије у Цркви Светог Василија Острошког у Невесињу, почело је обиљежавање 143 године од почетка устанака у Херцеговини - "Невесињске пушке".

 

Литургији су, између осталих, присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Горан Ђајић и начелник општине Невисиње Миленко Авдаловић.

У 11.30 часова у селу Крекови код Невесиња биће служен парастос и положени вијенци код споменика погинулим устаницима, док је за 12.00 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Прва "Невесињска пушка" била је устанак подигнут на подручју општине Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти који се убрзо проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

Устанак је подигнут у мјесту Крекови у општини Невесиње, а потом се почео ширити. Tо је временом прерасло у српско-турски рат. Берлинским конгресом, одржаним 1878. године, Србија и Црна Гора добиле су независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Прва Невесињска пушка из 1875. године је најзначајнији историјски догађај српског народа у другој половини 19. вијека. У свјетској историји нема примјера да се мали број људи дуже борио под тешким околностима против далеко бројнијег неперијатеља као што је то био случај у овом устанку.

У оквиру манифестације биће обиљежена још два значајна догађаја из историје невесињског краја - Улошки устанак из 1882. године и први оружани отпор против фашизма 1941. године у селу Дрежањ.

Друга "Невесињска пушка", познатија као "Улошки устанак", избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

"Невесињска антифашистичка пушка" представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удружњу код Невесиња.

Овај оружани отпор фашистичком окупатору се у трећој књизи Отаџбинског рата Русије помиње као први антифашистички устанак у поробљеној Европи, али га комунистичке власти бивше Југославије нису прогласиле за дан устанка против окупатора, већ 4. јули.

Обиљежавање 143 године од почетка устанака у Херцеговини - "Невесињске пушке" одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.