ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

ОРИЋ ПРИЈЕТИ НОВИМ РАТНИМ СУКОБИМА, ПОРУКА СРБИМА: "ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ"

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Оптужени за ратни злочин Насер Орић држи јавна предавања по Федерацији БиХ /ФБиХ/ у којима пријети новим ратним сукобима, преноси "Српскаинфо".

 

Орић, ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници, против кога је пред Судом БиХ обновљен процес због оптужби да је одговоран за стравичне ратне злочине над заробљеним српским цивилима и војницима, протеклог викенда одржао је предавање на Исламском педагошком факултету у Зеници, а највише је говорио о издаји Сребренице од бошњачких поличара, затим о "геноциду" који је над Бошњацима у Подрињу наводно почео чак и прије избијања ратних сукоба, о "четницима" и "четникушама" који, како је рекао, релативизују злочине, па до отворених пријетњи новим ратом, који ће, према његовим тврдњама, почети прије него што многи вјерују.

"Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. Tо вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, ћераћемо се још. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати", поручио је Орић са говорнице у просторијама Исламског педагошког факултета, што је поздрављено бурним аплаузом, преноси "Српскаинфо".

Представници удружења српских жртава из протеклог рата огорчени су тиме што је оптуженом за најтеже ратне злочине уопште дата прилика да несметано путује земљом и држи политичке и ратнохушкачке говоре.

"Када је Tужилаштво БиХ прије неколико година подигло оптужницу против Насера Орића, а Суд БиХ му омогућио да се брани са слободе, свима је било јасно да ће он то искористити за притиске и застрашивање свједока", каже предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Он додаје да се одмах након одлуке Суда БиХ о незатварању Орића знало да ће судски процес личити на фарсу, што је, како каже, и потврђено ранијом ослобађајућом пресудом бошњачком ратном команданту.

"Иако је та скандалозна пресуда поништена и цијели поступак враћен на почетак, ништа се суштински није промијенило. Иако је оптужен за стравичне злочине због којих би у свакој нормалној држави био стрпан иза решетака до окончања новог суђења, Орић и даље слободно шета по ФБиХ, а сада, како видимо, држи и ратнохушкачке говоре", каже Митровић.

Апелационо вијеће Суда БиХ је прије нешто више од мјесец дана донијело одлуку којом се укида ослобађајућа пресуда Насеру Орићу и његовом саборцу из Сабахудину Мухићу, који су оптужени за свирепа убиства заробљених Срба у сребреничким селима Залазје, Куњерац и Лолићи.

Уважавајући жалбу тужиоца Мирослава Јањића, Апелационо вијеће наложило је поништавање ослобађајуће пресуде и понављање поступка. Оптужница против Орића и Мухића подигнута је у августу 2015. године.

Прије Насера Орића, хушкачке поруке и пријетње новим сукобима јавно је износио још један бошњачки ратни командант - Атиф Дудаковић, који је такође оптужен за ратне злочине почињене над Србима.

Дудаковић је почетком прошле године у Луксембургу бошњачкој дијаспори поручио да почну набаваљати војничке униформе и опрему, а средином исте године је са трибине у Коњицу поручио да рат још није завршен.

Одлуком Суда БиХ Дудаковићу је такође дозвољено да се брани са слободе.