ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ КОД СПОМЕНИКА ХЕРЦЕГОВАЧКИМ УСТАНИЦИМА

 

НЕВЕСИЊЕ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Код спомен-обиљежја у селу Крекови код Невесиња, гдје је прије 143 године подигнут Херцеговачки устанак против Отоманског царства, служен је парастос и положени су вијенци.

 

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Горан Ђајић, посланик у Народној скупштини Српске Илија Таминџија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Велимир Сакан, конзул Србије у Требињу Радослав Илић, као и праунука харамбаше Пере Тунгуза.

Пошту устаницима одали су и начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, представници борачких удружења, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и града Требиња.

Програм обиљежавања 143 године од почетка устанака у Херцеговини - "Невесињске пушке" наставља се обраћањем званичника.

Прва "Невесињска пушка" била је устанак подигнут на подручју општине Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти који се убрзо проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

Устанак је подигнут у мјесту Крекови у општини Невесиње, а потом се почео ширити. Tо је временом прерасло у српско-турски рат. Убрзо је дошло до Берлинског конгреса 1878. године којим су Србија и Црна Гора добиле независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Друга "Невесињска пушка", познатија као "Улошки устанак", избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

"Невесињска антифашистичка пушка" представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удружњу код Невесиња.

Обиљежавање 143 године од почетка устанака у Херцеговини - "Невесињске пушке" одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.