ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/07/2018

КОМАНДАНТ СПЕЦИЈАЛАЦА ПОЗВАО ДЈЕЧАКЕ ДА БУДУ "СИЛА ДОБРА"

 

БАНГКОК, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Командант тајландске морнаричке јединице "Фоке", која је учествовала у спасавању из поплављене пећине на сјеверу земље, позвао је данас 12 дјечака да у животу буду "сила добра" и да искористе све прилике које им се укажу.

 

Први снимци дјечака узраста од 11 до 16 година, који се опорављају у болници у граду Чијанг Раи, објављене су јуче. Неки од њих показали су знак мира док су носили маске на лицима.

Здравствени званичници кажу да ће дјечаци провести најмање седам дана у болници и око 30 дана у процесу опоравка код куће, након што су провели дуже од двије седмице у пећини Там Луанг.

Тринаест страних ронилаца и четири тајландска морнаричка специјалца водили су дјечаке и њиховог тренера кроз поплављене и мрачне ходнике до излаза из пећине током драматичне тродневне операције.

"Искористите све прилике у животу. Будите добри људи, будите сила добра за своју земљу", рекао је контраадмирал Апакорн Јуконгкаев, командант јединице "Фоке".

Он је потом узвикнуо традиционални морнарички поздрав за јачање морала и ушао у авион на лету из Чијанг Раија.

Морнарица је објавила снимке који показују све опасности спасилачке акције.

Дјечаци су током извлачења били близу уз рониоце и причвршћени за носила у дијеловима који су морали да се прођу роњењем. На носилима су изнесени кроз суве пролазе и ходнике.

Пећина ће остати затворена за јавност у наредних најмање шест мјесеци.

Званичници су рекли да ће бити отворен музеј посвећен спасилачкој операцији и да ће то бити "велика атракција" у Тајланду.

Најмање двије компаније већ се припремају за снимање филмова о овом догађају.