ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/07/2018

МЛАДИ ВОДИЧИ ПРОМОВИШУ ПЕЋИНУ ОРЛОВАЧА

 

Млади водичи обучени су да у вријеме љетње туристиче сезоне могу провести све туристе и другаре из других школа кроз разгледање пећине Орловача.

 

Разговарала: Маја КРСМАНОВИЋ БРЧКАЛО

ПАЛЕ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Члан Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача" са Пала Младен Самарџић истиче да је циљ овог друштва обука основаца за младе водиче и промоција туристичких љепота, међу којима пећина Орловача предњачи.

Орловача је откривена 1975. године и једна је од ријетких овако лијепих пећина која се налази надомак Пала. Са својим сталагмитима, сталактитима и халактитима, украсима обликованим хемијским и механичким утицајем воде - убраја се у најљепше у Републици Српској и БиХ.

Осим своје љепоте, она представља јединствен полигон за обуку и рад на терену ученика основних и средњих школа, факултета и спелеолошких удружења.

Самарџић, који је и стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале, наводи да су млади водичи обучавани да у вријеме љетње туристиче сезоне могу провести све туристе и другаре из других школа кроз разгледање пећине.

Спелеолошко-еколошко друштво, осим обуке, организује и едукативне радионице, такмичења, еколошке, образовне, рекреативне, хуманитарне и културне манифестације.

Самарџић напомиње за Срну да је циљ обуке да се повећа промоција споменика природе пећине Орловача у Сумболовцу, код Пала, подигне свијест о значају и одговорности према очувању животне средине, те увођење концепта одрживог развоја у све секторе друштва.

"На подручју града Источно Сарајево постоји велики број пећина које су настањене ендемским, ријетким и угроженим врстама. Већина европских држава предузела је неопходне мјере на очувању ових врста, док се на нашим просторима то недовољно чини", упозорава Самарџић.

Пећина Орловача станиште је великог броја инсеката, од којих су неки ендемске врсте, затим станиште најугроженије групе сисара у Европи - слијепог миша, којем је неопходно посветити значајну пажњу, па је зато едукација младих један од најбољих начина у предузимању првих корака у остваривању тог циља.

Самарџић каже да Спелеолошко друштво, сваке године, младе водиче који учествују у реализацији отварања туристичке сезоне у пећини Орловача, бесплатно води на излете који обухватају обилазак Вишеграда, манастира Дражевина, Мостара и Требиња.

Члан "Орловаче" са Пала Ивана Ковачевић већ три године је у овом послу и напомиње да се сви труде да подједнако туристима представе пећину у најбољем свјетлу.

Она објашњава да воли посао младог водича јер на тај начин жели свима да представи богатство и љепоте Орловаче.

Идеја да се обуче млади водичи настала је прије двије године у сарадњи Културно-спортског центра Пале и Основне школе Мокро, а све уз подршку Туристичке организације Источно Сарајево.