ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/07/2018

ПОСЛИЈЕ 105. ГОДИНЕ - ДУЖЕ СЕ ЖИВИ

 

ЛОНДОН/БЕРКЛИ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Када пређу 100 година људи спорије умиру него у млађем добу, тврде научници.

 

Нови чланак у часопису "Наука" указује на могућност продужења људског животног вијека протоком времена.

На основу података прикупљених од 3.800 стогодишњака у Италији, научници су показали да се ризик од смрти успорава након 105. године.

"Када старимо, наше здравље бива све лошије, а ризик од смрти све већи. Међутим, у екстремним годинама тај тренд се зауставља", наводи један од шефова научне студије Кенет Вахтер, професор статистике на калифорнијском Универзитету Беркли.

Он објашњава да у тим годинама ризици престају расти - "изравнавају се". Tо се назива "зараван смртности", објашњава он.

Истраживачи су анализирали податке прикупљене од свих становника Италије који су имали 105 или више година између 2009. и 2015.

Проучавањем стопе смртности код људи истог годишта, они су открили да протоком времена долази до малог пада ове стопе.

То значи да, како вријеме пролази, људи живе дуже од оних рођених прије њих.

"Спора, али јасна побољшања која видимо протоком времена у тој `заравни` иза 105. године даје нам наду да задана граница животног вијека не постоји", кажу научници.

Социјално-економски фактори и боље медицинско старање могли би бити фактори у продужењу животног вијека људи.

Слични обрасци смртности у екстремним годинама забиљежени су и код других врста, што указује на заједничка структурална и еволуциона објашњења, пише у часопису "Наука".

Ако резултате истраживања потврде и друге студије, то би могло значити да граница људског животног вијека тек треба да буде достигнута.

Очекивано трајање живота континуирано расте на глобалном нивоу од 19. вијека.