ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/07/2018

У ВАШИНГТОНУ ПРОСЛАВА "ДАНА МОЛИТВЕ ЗА СРБИЈУ"

 

БЕОГРАД, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Српска православна црква /СПЦ/ у Америци огранизоваће од 25. до 29. јула у Вашингтону вишедневну прославу стотину година од прокламације америчког предсједника Вудро Вилсона о проглашењу "Дана молитве за Србију", пробоја Солунског фронта и завршетка Првог свјетског рата.

 

У оквиру прославе у петак, 27. јула, планиран је и свечани пријем у Карнеги институцији у Вашингтону у организацији Представништва Републике Српске, у част премијера Републике Српске Жељке Цвијановић, саопштено је из Епархије источноамеричке СПЦ.

СПЦ организује прославу ових догађаја, препознајући жртве и љубав према српском народу, али сјећајући се и великих пријатеља српског народа у Америци.

Дана 28. јула 1918. године, власт америчког предсједника Вудро Вилсона издала је проглас којим се тај дан одређује за "Дан молитве за Србију", а тог дана се српска застава вијорила код Бијеле куће, а сва звона цркава широм Америке огласила су се у част српских жртава у Првом свјетском рату.

Велики број Срба из Америке оставио је своје породице и огњишта у Америци и у жељи да помогну својој браћи у борби за част и слободу у отаџбини Србији, придружио се српској војсци, а многи од њих се никада нису вратили.

Према програму, прослава ће почети 25. јула отварањем сесије Конгреса САД молитвом владике источноамеричког Иринеја, под чијим духовним покровитељством ће бити и одржана прослава ових значајних догађаја.

У поподневним часовима истог дана биће уприличен пријем у просторијама Конгреса у организацији Српског кокуса у Конгресу САД, Амбасаде Србије у Вашингтону и Одбора СПЦ за обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата.

Другог дана прославе, 26. јула, у Националном прес клубу биће одржан научни скуп о улози СПЦ и српског народа у Првом свјетском рату, а очекује се да ће на том скупу бити заступљен и Стејт департмент на високом нивоу.

Покровитељ скупа је Српска народна одбрана, чији је први предсједник и оснивач Михаило Пупин одиграо главну улогу у организацији помоћи српском народу током Првог свјетског рата.

Током скупа биће премијерно постављена визуелно-литерарна изложба под насловом "Тамо далеко: 1918-2018" у организацији "Арт ексченџ" /Аrt Exchange/ из Вашингтона и њихових партнера.

У петак, 27. јула, планиран је свечани пријем у Карнеги институцији у Вашингтону у организацији представништва Републике Српске, а у част премијера Српске Жељке Цвијановић.

У наставку ће бити одржан културни програм под покровитељством Српског народног савеза, а учесници су гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје и Српско певачко друштво "Лира" из Вашингтона.

На саму стогодишњицу прокламације, у суботу 28. јула 2018. године, Света архијерејска свеправославна литургија биће служена у присуству више архијереја и већег броја свештеника у Саборном храму Светог Николаја Америчке православне цркве /Америчка православна црква је настала од митрополије Руске православне цркве у Америци/.

Поред архијереја СПЦ очекује се присуство архијереја и свештенства из других православних јурисдикција у Америци.

У вечерњим часовима истог дана, планиран је свечани банкет у Националном прес центру. Званице из пословног света и света политике, заједно са српским родољубима, имаће прилику да прикладно обиљеже завршетак Великог рата, одају пошту српским жртвама, као и да се са захвалношћу сјете пријатеља српског народа из Америке у том, за Србију, тешком периоду.

Посљедњег дана прославе, у недјељу 29. јула, биће служена света архијерејска литургија у српској православној Цркви Светог Луке у Вашингтону.