ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

У БОРБИ ПРОТИВ НАРКОМАНИЈЕ У ШКОЛАМА И 155 ПСИХОЛОГА

 

БЕОГРАД, 12.ЈУЛА /СРНА/ - У школама Србије од 1. септембра биће запослено 155 психолога у оквиру борбе против дроге међу младима, а полиција ће организовати едукативне трибине о опасности употребе наркотика за ђаке, најавили су данас ресорни министри Владе Србије.

 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић су истовремено нагласили улогу родитеља у превентивном дјеловању у борби против дроге.

Шарчевић је најавио да ће од 1. септембра у школама широм Србије бити запослено 155 психолога у циљу борбе против наркоманије, нагласивши да су да су у тој борби најважнији родитељи.

Он је навео да родитељи морају да брину за своју децу и да сарађују са школама на превенцији и борби са наркоманијом јер "све потиче из породице".

"Школа није једино и главно место јер све потиче из породице. Брига родитеља за своје дете мора да буде велика", рекао је Шарчевић за Телевизију "Прва".

Он је казао да је Министарство просвете стожер идеје о Комисији за борбу против наркоманије у школама, док је Стефановић за исту телевизију изјавио да се борба против дилера у Србији наставља и да ниједан криминалац не може бити миран.

"Борба против дроге нема ни границу нити алтернативу. Морамо бити јачи од дилера. Нема криминалца у Србији који ће бити миран у било ком периоду", рекао је Стефановић.

Поводом формирања Комисије за борбу против наркоманије у школама, Стефановић је рекао да улога родитеља мора бити значајнија, а да полиција спроводи пројекте превенције.

Он је најавио да ће од 1. септембра у првом, четвртом и шестом разреду основних школа бити реализована настава у оквиру које ће припадници полиције причати са дјецом о различитим темама.

"Ради се на едукацији родитеља. Морају да примете шта треба да уоче у понашању деце, а обучавамо их о безбедности деце на интернету да препознају шта може бити замка за њихову децу", рекао је Стефановић.