ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

АКЦИЈА КОНТРОЛЕ ЗДРАВСТВЕНЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Институт за јавно здравство Републике Српске покренуо је у Српској акцију "Пијемо ли безбједну воду?" која укључује минимални пакет контроле здравствене безбједности воде за пиће индивидуалних водних објеката.

 

Акција се односи искључиво на приватне власнике водних објеката - неуређених и уређених природних врела или извора, копаних и цијевних бунара, пумпи, као и малих локалних водовода који су без стручног надзора и континуиране дезинфекције, а снабдијевају мање од три до пет домаћинстава.

Стручна лица из Института, у оквиру својих редовних теренских активности, извршиће узорковање и обезбиједити безбједан транспорт узорака за старија и лица са посебним потребама.

Акција би требало да траје током љетних мјесеци, по потреби и дуже, а цијена оваквог прегледа биће снижена до прихватљивог нивоа контроле безбједности воде.

Из Института наводе да су се на овај корак одлучили због великог интересовања грађана који имају водне објекте и повремено користе воду, имају викендице или нису никада извршили хигијенску контролу воде коју користе.

Заинтересовани грађани Републике Српске потребне информације могу добити у Институту или у неком од регионалних центара у Добоју, Зворнику, Фочи, Источном Сарајеву и Tребињу.