ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура12/07/2018

ЂАКОВИЋ: РАЗВИTИ ДОМАЋИ ДРАМСКИ TЕКСT И ПОЗОРИШНИ КАДАР

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Један од циљева позоришне умјетности у Републици Српској биће развој домаћег драмског текста и младог умјетничког кадра који има велики потенцијал, рекла је помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

 

Ђаковићева, која је данас у Бањалуци разговарала са представницима Народног позоришта Српске поводом освајања три награде на позоришном фестивалу у Јајцу са представом "Сабирни центар", истакла је да је ова установа културе понос Републике Српске.

"Треба да будемо поносни на цјелокупан рад Народног позоришта, јер су награде које његови ансамбли са лакоћом освајају потврда квалитета и залагања у раду", рекла је Ђаковићева новинарима након састанка.

Она је истакла значај гостовања ансамбла Народног позоришта Српске на фестивалима у Европи и свијету, јер је постало препознатљиво по томе што на сваком фестивалу на којем се појави освоји најмање једну, а некад и више награда.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да ће ово позориште, након активности које предстоје у оквиру гостовања на фестивалима у Бару и Требињу, те вјероватно и у Русији, завршити врло успјешну сезону.

"Резултата не би било да нема ентузијазма који носи ово позориште. Награде јесу лијепе и годе, али иза њих стоји велики рад позоришних радника", рекао је Новаковић.

Он је напоменуо да су награде које је ансамбл освојио у Јајцу плод врло добре уиграности екипе, јер је представу припремио и осмислио домаћи кадар.

"Ова предства је доказ да се у временима која, можда, нису наклоњена култури, увијек може наћи излаз и направити добар производ, ако имамо вољу и жељу", рекао је Новаковић.

Према његовим ријечима, позиви за гостовања који стижу у великом броју из цијелог свијета велика су привилегија, али и оптерећење, јер на све те изазове треба одговорити на прави начин.

Представа "Сабирни центар" аутора Душана Ковачевића, у режији Марка Мисираче освојила је три награде на фестивалу 37. Позоришне/казалишне игре БиХ Јајце 2018.

Одлуком стручног жирија фестивала представа је проглашена најбољом, док је Јелена Видовић добила награду за најбољу костимографију, а Иван Велисављевић награду за најбољу драматургију.

Фестивал позоришта у Јајцу одржан је од 1. до 9. јула.