ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/07/2018

НИЖИ ЉУДИ ЗДРАВИЈИ И МАЊЕ ПОДЛОЖНИ КАРЦИНОМУ

 

ВАШИНГТОН/ХАВАЈИ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Мањи људе живе дуже, показује више научних истраживања, а научници вјерују да је иделана висина мушкараца од 166 до 168 центиметара, а за жене од 159 до 162 центиметра.

 

Амерички национални институт за рак тврди да више особе, без обзира на пол, имају већи ризик од карцинома него ниски људи.

Свака додатна висина од десет центиметара повећава ризик од обољења од рака за 18 одсто за жене, а за 11 одсто за мушкарце.

Свјевремено је велико истраживање показало да је ризик од рака за жене више од 175 центиметра повећан за 37 одсто у односу на жене ниже од 155 центиметара.

И истраживачи на Универзитету на Хавајима, након што су више од 50 година посматрали 8.000 Американаца, који су поријеклом из Јапана, открили су да најдуже живе особе ниже од 156 центиметара.

Институт за питања старења "Алберт Ајнштајн" вршио је испитивање на 1.000 старијих од 95 година. Рзултати су показали да већина није висока, а неколико стотина су били људи изразито ниског раста.

Истраживање Универзитета Tромроу у Норвешкој показало је да је код високих жена проток крви мањи, што повећава ризик од можданог удара.

Уколико је жена нижа од 157 центиметара и има нормалну тјелесну тежину - има три пута мањи ризик од крвних угрушака.

Код нижих особа удаљеност између срца и других органа је релативно мања, чиме је олакшан проток крви и храњивих материја, што смањује ризик од болести.

Амерички научници смтрају да постоји идеална висина: за мушкарце она износи од 165 до 168 центиметара, а за жене од 159 до 162 центиметра.

Истраживања показују да високим треба више енергије, течености и кисеоника, што је додатно оптерећење за све органе.

Нижи у свакодневном животу троше мање енергије и потребно им је мање храњивих материја, наводе научни портали.