ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

ОКУПЉАЊА ПО СЦЕНАРИЈУ ОБОЈЕНИХ РЕВОЛУЦИЈА БИЋЕ ПОЈАЧАНА ПРЕД ИЗБОРЕ

 

БЕОГРАД, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Историограф Радован Калабић сматра да су окупљања на Тргу Крајине у Бањалуци у вези са смрћу Давида Драгичевића подстакнута "са стране", да се дешавају по сценарију обојених револуција и да ће бити интензивирана пред октобарске изборе да би била онемогућена побједа Милорада Додика за српског члана Предсједништва БиХ и дестабилизоване институције Српске, прије свега њена полиција.

 

"Узмите иконографију, почевши од подигнутих песница. Крените од тога да поједини политичари у Републици Српској дају јавну подршку и долазе на Трг Крајине. Ту већ можете да видите сврставање и политичку димензију учешћа. Питање је коме то одговара", рекао је Калабић Срни.

Он је указао да је у сваком случају у свему томе присутан страни фактор.

"Мислим да ће тек у финалу, пред изборе, притисак добити на интензитету и бити још разноврснији. Сматрам да они нису исцрпили све могућности специјалних операција", рекао је Калабић.

Он је упозорио да они који стоје иза континуираних скупова на Тргу Крајине имају намјеру да подрију полицију Републике Српске која представља једину снагу Републике Српске која би могла да се стави у њену одбрану.

Калабић је указао на то да је све што се дешава у Српској, конкретно на Тргу Крајине у вези са трагичном смрћу Давида Драгичевића, очигледно толико синхронизовано са слањем британских официра-специјалаца у БиХ да, наводно, спријече "злоћудни утицај који врше Руси у БиХ".

"Једини злоћудни утицај који врше у БиХ су они, а не Руси", рекао је Калабић.

Он сматра да предсједник Републике Српске Милорад Додик није "пуцао у празно" када је обзнанио да британски специјалци долазе у БиХ, наглашавајући да треба наставити са разобличавањем њихове политике и намјера на овом простору.

"Мислим да отворени наступ председника Републике Српске доприноси много, пре свега уочавању истине, разобличавању тих лажи и чини много за кохезију српског народа, не само у Српској, него на целом етничком простору где живе Срби, као и његово инсистирање да смо исти народ и да не постоје `шумадијски`, `топлички`, `косовски` Срби. Ми смо јединствен српски православни народ", рекао је Калабић.

Он је констатовао да се Британци у БиХ служе својом "старом политиком" - "запале неку кућу, неку националну заједницу", а онда се они појаве и кажу: "Ево, ми ћемо сада ово да гасимо".

"Мислим да њихов утицај слаби и веома је битно разобличавати њихове специјалне операције. Ако погледате нови пример такозваног тровања `новичеком`, то је сада све већ прерасло у изванумиште. Њима више нико не верује, не верује им чак ни њихова јавност", рекао је Калабић.

Он је поновио увјерење да ће Британци, посебно пред изборе у БиХ, покушати да изведу још неке операције, али да мисли да је замах њихове политике ослабио и да је компромитован, те да не може да постигне ефекте какве би могао раније.