ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

АНТИЋ: НЕОДГОВОРНЕ ИЗЈАВЕ И ПРОВОКАЦИЈЕ УМЕСТО ОЗБИЉНЕ ИСТРАГЕ

 

БЕОГРАД, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Историчар Чедомир Антић оценио је данас да је изјава представника њемачке полиције Клауса Зорана у Поточарима о дешавањима у Сребреници неодговорна, а да истраге о томе шта се заиста догодило, умјесто удружења грађана, попут "Мајки Сребренице" треба да воде озбиљни судски органи.

 

"С обзиром на улогу Немачке на Балкану и, узимајући у обзир да муслиманско- хрватски геноцид над Србима не би био могућ без претходнице, тадашње Немачке, а то је био Трећи рајх, мислим да је неодговорна ова изјава јер такве истраге треба да воде озбиљни судски органи, како немачки тако и међународни, а не да у томе учествују удружења грађана /мајке Сребренице/", рекао је Антић за Срну.

Он је напоменуо и да се списак од 22.000 Срба које су "Мајке Сребренице" предале њемачком тужилаштву види као "правокацију и потребу да пар стотина година траје, не сећање, него политичка злоупотреба злочина у Сребреници".

"Мислим да то може само да поквари односе у БиХ и на Балкану, а Немачку неће учинити више правном државом", сматра Антић.

Он је нагласио да се залаже за то да сви злочинци буду кажњени, као и за истинско помирење народа.

"Залажем се за то да се народи помире на истинским основама. Међутим, то је немогуће ако Бошњаци не смогну снаге да се прво, осим злочина који је над њиховим сународницима несумњиво учињен, не сете и чињенице да су и сами неки њихови сународници вршили злочине у Сребреници и од 1992. до 1995. године и од 1941. до 1945. године, посебно", рекао је он.

Антић је напоменуо и да савремена Њемачка вјерује да је успјела у потпуности да раскине континуитет са нацистичком државом.

"Делимично се таква тврдња може сматрати тачном, с обзиром на чињеницу да су и данас немачки судови спремни да суде свакоме ко је био укључен у Холокауст и да су и данас забрањени одређена дела као и одређене стране", рекао је он.

Упркос томе, указао је Антић, на прошлим изборима у Њемачкој једна партија која је отворено антимигрантска и на неки начин представља "модерну верзију неке од фашистичких странака у Европи 20. века" први пут је добила доста гласова и "некакав значај" иако није дошла на власт.

Предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је њемачком тужилаштву списак са именима 22.000 припадника Војске Републике Српске и од њега затражила да они који су тренутно у Њемачкој буду приведени и процесуирани у тој земљи.

Зорн, истражилац њемачке полиције и главни инспектор Савезне канцеларије криминалистичке полиције изјавио је јуче у Поточарима, да ниједан, како је рекао, "починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој" не би требало да се осјећа сигурним од истраге, привођења и пресуде.