ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

ВУЈАДИНОВИЋ: ЗА ДРЖАВНОСТ БИТНО ЈЕДИНСТВО СРБА С ОБЈЕ СТРАНЕ ДРИНЕ

 

НЕВЕСИЊЕ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Посланик у Скупштини Србије Милимир Вујадиновић поручио је данас да је "Невесињска пушка" покренула идеју за слободу српског корпуса на Балкану и повратак српске државности, за чије постојање је данас веома важно јединство Срба са обје стране Дрине.

 

"За резултат те идеје веома је важно јединство нас с оне стране Дрине са нама са ове стране Дрине, те јединство српског предсједника и српске владе у Београду са институцијама Републике Српске", рекао је Вујадиновић у обраћању у селу Крекови код Невесиња гдје су обиљежене 143 године од "Невесињске пушке".

Он је истакао да то јединство има и конкретне резултате у пројектима, веће него било када у историји.

Наташа Глигорић, праунука харамбаше Пере Tунгуза у чијим рукама је пукла прва невесињска пушка, рекла је да се пуцањ прве невесињске пушке проломио Европом и покренуо низ ослободилачких ратова против туђинске војске.

"Перо Tунгуз и његови саборци уписаше се у уџбенике, а Невесиње доби своје мјесто на историјског позорници Европе онога времена", истакла је Глигорићева.

Глигорићева је рекла да у Херцеговини сваки човјек у себи носи предање светосавске традиције за вјеру, слободу и правду.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је "Невесињска пушка" пукла прије 143 године у мјесту Крекови у Невесињу, а непосредно прије тога у Београду је одржан сабор невесињских главара, док је у Бишини харамбаша Перо Tунгуз са својом групом устаника пресрео турски караван чиме је почео устанак који се претворио у рјешавање тзв. источног питања.

Он је напоменуо да "Невесињска пушка" није само устанак из 1875. године, већ и Улошки устанак, те устанак против фашиста 1941. године.

"`Невесињска пушка` била је инспирација и људима који су од 1992. до 1995. бранили Невесиње и први пут с ову страну Дрине створили српску државу. Срби су гинули у разним војскама, а само у посљедњем рату у својој војсци која је донијела слободу и државу", рекао је Авдаловић.

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и пригодним програмом данас су у Крековима обиљежене 143 године од "Невесињске пушке". Претходно је у служена Света литургија у Цркви Светог Василија Острошког у Невесињу.