ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/07/2018

СТОЛТЕНБЕРГ УРУЧИО ПОЗИВНИЦУ ЗА НАТО ПРЕМИЈЕРУ МАКЕДОНИЈЕ

 

БРИСЕЛ, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас је премијеру Македоније Зорану Заеву уручио позивницу за преговоре са том алијансом.

 

"Детаљни приступни преговори почињу сада. Након што буду завршене све ваше националне процедуре и након што све чланице Алијансе ратификују споразум, ви ћете постати 30. чланица НАТО-а са једнаким мјестом за столом, једнаким гласом у дискусијама и једнаким правом да гласате у најуспјешнијем војном савезу", нагласио је Столтенберг.

Заев је изразио захвалност генералном секретару НАТО-а, као и премијерима сусједних земаља Грчке и Бугарске за постизање договора о добросусједским односима.

Он је рекао да је ово историјска одлука за Македонију и њене грађане, те признање за дводеценијски рад и оцијенио да ће македонско чланство у НАТО-у консолидовати демократију у региону и служити као добар примјер за западни Балкан.

Столтенберг је јуче, првог дана Самита НАТО-а у Бриселу, саопштио да ће Македонија постати 30. чланица Алијансе по окончању свих процедура и комплетирању договора са Грчком у вези са називом Македоније.