ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ МОНИТОРИНГА КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

 

ПРИЈЕДОР, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Проблем прекорачења лебдећих честица у ваздуху имају велики европски градови, као и сви градови у БиХ, и у наредном периоду треба дјеловати ка томе да се то контролише и смањи, речено је данас у Приједору гдје су представници Републичког хидрометеоролошког завода презентовали резултате мониторинга квалитета ваздуха.

 

Аутоматска станица за континуирано праћење квалитета ваздуха, која је недавно инсталисана на подручју Метеоролошке станице Приједор, мјери основне компоненте загађујућих материја у ваздуху.

Начелник Одјељења за заштиту животне средине у Републичком хидрометеоролошком заводу Ранка Радић рекла је новинарима да је прекорачење граничних вриједности забиљежено код суспендованих честица.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да грађани Приједора удишу квалитетан ваздух без обзира на поједине параметре, јер такве параметре и много горе, према његовим ријечима, имају градови Српске и Европе.

"Мјерења овдје нису вршена више година уназад, када је у Приједору било доста фабричких димњака и топлана која је радила на мазут. Сигуран сам да су тада били лошији показатељи, али немамо доказе из тог периода да бисмо направили поређење", рекао је Ђаковић.

Он је додао да ће се у граду предузимати одређене мјере да се ти параметри коригују уз напомену да грађани, ипак, могу бити задовољни квалитетом ваздуха који удишу.

Пројекат "Развој капацитета за интеграцију глобалних климатских промјена у политике и одлучивање о развоју" који је презентован у Приједору, реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Републички хидрометеоролошки завод.