ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура12/07/2018

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МЕКСИЧКЕ ГРАФИКЕ

 

ПРИЈЕДОР, 12. ЈУЛА /СРНА/ - У Приједору у Музеју Козаре вечерас је отворена изложба "Графичке визије пет" на којој је представљен 31 рад пет мексичких аутора.

 

Ријеч је афирмисаним умјетницама, релативно млађе генерације, које живе и раде у Мексику.

Ово је пета у низу истоимених изложби и уједно наставак сарадње овог музеја и магистра вајарства Лепосаве Милошевић Сибиновић, захваљујући којој је овдашња публика прошле године имала прилику да види изложбу "Графичке визије четири".

"Мексико има богату графичку традицију, а ове ауторке веома вјешто користе традиционалне и савремене графичке технике, као и њихово комбиновање", рекла је Сибиновићева.

Према њеним ријечима, ова изложба има педагошки значај за младе људе које интересује графика.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић потврдио је едукативни карактер изложбе, нагласивши да посјетиоци могу на веома илустративан начин да се увјере како изгледају све врсте штампе графичке технике.

"Осим тога, изложба носи карактеристику мексичког подневља и темперамента, с тим што је она за нијансу мирнија од `Графичких визија четири`, првенствено јер су овог пута у питању жене", рекао је Радоњић.

Ауторке изложбе Моника Гутиерес Мартинес, Енеида Ернандес Домингес, Итсела Касимиро Крус, Дијана Моралес Галисиа и Марта Муњос Аристисабал су чланице Графичког атељеа "Карлос Олачеа" који ради у оквиру Националне академије "Сан Карлос".

Изложба ће бити отворена до 29. јула.