ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/07/2018

ЗВИЗДИЋ ОЧЕКУЈЕ КАНДИДАТСКИ СТАТУС БиХ У ПРВОМ КВАРТАЛУ ИДУЋЕ ГОДИНЕ

 

САРАЈЕВО, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета минстара Денис Звизић изјавио је данас да очекује да БиХ добије кандидатски статус у ЕУ у првом кварталу идуће године, односно до краја мандата европских институција.

 

"Када је ријеч о кандидатском статусу ми немамо даљих услова осим да завршимо додатна питања Упитника Европске комисије за БиХ. Надам се да неће бити неких специјалних додатних услова", рекао је Звиздић у Сарајеву, представљајући резултате самита одржаних прошле седмице у Софији, Лондону и Бриселу.

Он је истакао да су сви састанци у Софији, Лондону и Бриселу били веома корисни за БиХ.

"У Бриселу сам информисао високог представника за спољну и безбједносну политику Федерику Могерину и комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана о томе да ћемо врло брзо заокружити сет од четири стратегије", навео је Звиздић, напомињући да због недостатка ових страгегија БиХ из претприступних фондова није повукла 660 милиона за период 2014-2017. година, већ само 166 милиона евра.

Он је најавио брзо усвајање стратегије енергетског сектора, што уз Стратегију транспорта, Стратегију руралног развоја и Стратегију заштитите животне средине чини сет због којег је Бих изгубила ИПА фондове у вриједности већој од 500 милиона евра.

Звиздић очекује и да ће ЕУ прихватити приједлог БиХ када је ријеч о извозу челика, те да земља буде третирана у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању и у статусу чекања статуса кандидата, наглашавајући да је металски сектор један од базних и најважнијих индустријских сектора у БиХ.

У вези са Самитом у Софији земаља "16 плус један" /16 земаља земаља централне и источне Европе и Кине/ Звиздић је рекао да су током сусрета са премијером Кине Ли Кећијангом констатовани добри односи и позитиван замах на јачању сарадње у области економије, образовања, туризма.

Он је навео да је седми самит "16 плус један" у Софији резултирао потписивањем споразума који ће омогућити извоз млијека и млијечних производа из БиХ у Кину.

Према његовим ријечима, договорено је да Сарајево буде домаћин наредног састанка министара транспорта иницијативе "16 плус један", што ће, како је навео, бити прилика да БиХ представи потенцијале у области транспорта и обезбиједи привлачење нових инвестиција са земљама источне Европе, а то подразумијева даљу изградњу ауто-пута и жељезничког саобраћаја, те проширење међународних аеродрома.

Звиздић је најавио и да ће у Сарајеву од 5. до 9. новембра бити одржана Конференција о иновацијама, такође у оквиру иницијативе "16 плус један".

Он је истакао да се након укидања виза и потписивањем Споразума у области туризма са Кином ове године очекује 50.000 туриста из те многољудне земље.

Звиздић је рекао да је у Софији имао и састанак са премијером Румуније Виорком Данчилом о политичким и односима у другим областима, посебно у контексту чињенице да ће ова земља 1. јануара преузети предсједавање ЕУ.

Он је напоменуо да је за БиХ најважније да фокус ЕУ и у том мандату остане на западном Балкану, како је било и у вријеме предсједавање Бугарске и сада Аустрије.

Када је ријеч о самиту у Лондону, одржаном у оквиру Берлинског процеса, Звиздић је навео да је Европска комисија одобрила три пројекта за БиХ укупне вриједности 275 милиона евра.

На питање новинара да прокоментарише чињеницу да је ријеч о инфраструктурним пројектима на подручју Федерацији БиХ, Звиздић је одговорио да није заговорник представљања локалитета пројеката јер БиХ третира као јединствену и цјеловиту територију.

Он каже да су у Лондону потписане четири декларације - о ратним злочинима, несталим лицима, регионалним односима, те изјава о борби против корупције.

"Мислим да су све декларације усаглашене у оквиру институција БиХ, да је дио сугестија које су дошле са других нивоа власти уважен, и Предсједништво БиХ је овластило мене да могу да потпишем те декларације", рекао је Звиздић.

Звиздић је рекао да је једна од тема у Лондону била и питање повећаног броја прилива миграната, истичући да БиХ жели да буде дио јединственог европског рјешења и неће правити зидове према сусједима, али ће остати хумана и поштивати међународне стандарде.