ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/07/2018

ЛАЗАНСКИ: САРАЈЕВО ЖЕЛИ ДА КРОЗ ЧЛАНСТВО У НАТО УНИТАРИЗУЈЕ БиХ

 

БЕОГРАД, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је да је позадина бошњачких тежњи за улазак у НАТО покушај да чланством у тој алијанси остваре оно што нису током рата, а то је унитаризација БиХ и свођење Републике Српске на "бањалучки кантон".

 

"Сарајево сматра да би уласком у НАТО трајно цементирало границе БиХ у смислу немогућности одлуке српског народа у будућности на било какву врсту самосталности, јер се онда као чланица НАТО-а увек можете позвати на колективну безбедност. То је тајна и то је крајњи циљ уласка у НАТО", рекао је Лазански Срни.

Реагујући на изјаву предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да очекује да ће БиХ до краја године активирати Акциони план за чланство /МАП/ у НАТО, Лазански је указао на чињеницу да БиХ не може ући у НАТО без сагласности Бањалуке, која свој став о томе темељи на ставу званичног Београда.

"Република Српска ће следити ставове Београда по питању уласка у НАТО. Звиздић може да тврди да ће до краја године бити активиран и план за улазак БиХ у нову галаксију Млечног пута, али то су жеље и то ништа не значи у смислу неких конкретних потеза за улазак у НАТО", оцијенио је Лазански.

Према његовим ријечима, тиме се покушава купити наклоност Запада пред предстојеће изборе у БиХ, али ће свака странка из Републике Српске, уколико се изјасни за улазак или приближавање алијанси, изгубити гласачко тијело.

"Гласачко тело у Републици Српској није за улазак у НАТО због онога што се десило и због става Србије. Мени та изјава господина Звиздића ништа не значи. Ни он, ни члан Предсједништва БиХ из редова бошњачког народа немају ингеренцију да само својом одлуком увуку БиХ у НАТО. Сада је одговорност на српском члану Предсједништва БиХ да он каже шта има поводом тога, мада су предстојећи избори релативно близу, па се чувају", рекао је Лазански.

Он је додао да БиХ кроз процес уласка у НАТО жели прије свега ријешити питање књижења војне имовине у свом интересу.

"Ако ви укњижите на Сарајево војне полигоне који се налазе на просторима Републике Српске онда то више није 49 одсто територије Српске него је мање. Тако крадете Републици Српској територију и то је јасно. Све што бошњачка страна није успела током рата мисле да ће остварити у оквиру процеса приближавања НАТО-у", рекао је Лазански.

Он је појаснио да Бошњаци сматрају да ће, ако уђу у НАТО, онемогућити било какав референдум о одвајању Српске.

Лазански сматра да бошњачким политичарима није стало да играју неку војну улогу у НАТО-у, већ то раде зато што знају да ће их са таквим ставовима подржати за останак на власти, а са друге стране имају заштиту од било каквих идеја Републике Српске да се осамостали.