ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 19/07/2018

КАТАРИНА ЛАЛОВИЋ - БРИЉАНТАН СТУДЕНТ И НАУЧНИК

 

На академском и научноистраживачком плану Катарина издваја награду за најбољи пројекат из кристалографије, који је реализовала на првој години студија бавећи се утицајем ултравиолетних зрачења на морфологију кристала.

 

Приредио: Бојан РЕЧЕВИЋ

БАЊАЛУКА, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Студент четврте године Колеџа умјетности и наука на огранку престижног њујоршког Универзитета у Шангају Катарина Лаловић истиче да се одлазак младих из Српске може успорити и зауставити израдом плана у којем ће бити детаљно анализирани разлози одлива омладине.

"Требало би да пронађемо разлоге одласка - да ли је то због боље едукације, плата или могућности запослења? На основу тога се може развити план са циљем да привучемо што већи број младих да се врате и остану на нашим просторима", истиче Лаловићева за Срну.

Ова дјевојка из Милића напомиње да је ријеч о кадру који може бити веома значајан фактор у развоју Српске због чега би требало учити од Кине, која, упркос великом одливу младих, улаже огромне напоре и успјешно враћа велики број едукованих и стручних кадрова у земљу.

"Млади у Српској активни су и желе да се боре да би оставили траг у друштву. Велики број њих предао се свакодневници, али вјерујем да би се то могло исправити уз већа улагања у културно-умјетнички, спортски и академски садржај, посебно у мањим срединама", каже Лаловићева.

Говорећи о студирању и животу у Кини, Лаловићева наводи да јој је први циљ био да научи кинески језик и упозна културу те земље.

"Уз велику подршку породице и добродошлицу Кинеза брзо сам се навикла на тамошњи живот. Изучавањем кинеских карактера и перспектива мојих пријатеља и професора стекла сам велико знање о њиховој историји, животу и вриједностима.

Фасцинантна је брзина којом се традиционални кинески народ прилагодио будућности и модернизацији", наглашава Катарина.

Она наводи да јој новчана подршка Владе Српске путем стипендије, коју прима од Фонда "Др Милан Јелић", много помаже у студирању и усавршавању, те да Фонд активно учествује у стварању мултидисциплинарног тима стипендиста који ће у будућности бити носиоци друштвено-економског развоја Српске.

"Веома сам захвална Фонду на новчаној подршци, јер ми је то омогућило да покријем дио трошкова живота у Шангају, али и уштедим довољно за процес пријављивања на мастер и докторске студије.

Тај новац улажем у каријеру, што ми је тренутно највећи приоритет", прецизира Лаловићева, која је недавно завршила дипломске студије и у потрази је за мастер програмима ради наставка професионалног и академског усавршавања.

Катарина је завршила Гимназију у Милићима, а након тога Колеџ уједињеног свијета у Мостару, који јој је отворио врата њеног универзитета, који је 27. на свјетској ранг-листи.

"Најновији огранак Универзитета Њујорк, који је основан у Шангају, пријатељска је спона САД и Кине. Нуди висококвалитетно образовање у динамичном и интернационалном окружењу, уз могућност студирања на 13 других локација у свијету", објашњава она.

Уз кинески језик, фокус њених студија била је генетика. Три године узастопно била је на листи истакнутих ученика.

На академском и научноистраживачком плану Катарина издваја награду за најбољи пројекат из кристалографије, који је реализовала на првој години студија бавећи се утицајем ултравиолетних зрачења на морфологију кристала.

"Послије тога, дошли су озбиљнији пројекти из генетике и епигенетике. Издвојила бих изучавање настанка карцинома уз помоћ најновије технологије, као и механизама преноса и одржавања епигенетске информације.

Радила сам као асистент у биотехнолошкој компанији `Лајффривер биотек`, која се бави примјеном ПЦР технологије у дијагностичке сврхе, почевши од детекције инфекција до разних обољења и рака", наводи Лаловићева.

Жеља јој је да ради на клиници, односно у лабораторији и као директна подршка пацијентима.

"Најбоља опција за комбиновање ова два аспекта је клиничка генетика", напомиње она и истиче да ови простори обилују великим бројем талентованих и вриједних научника, посебно у области биомедицине.

Катарина се нада да ће у будућности у Српској бити већег интересовања за улагање у научни сектор, што ће показати да се вреднује труд и допринос домаћих стручњака свјетској научној заједници.

Просјечна оцјена Катарине Лаловић на студијама је 9,36.

Она тврди да се рад, учење и труд исплате и отварају сва врата на путу ка успјеху.

"Научите да побиједите пасивност, будете стрпљиви и истрајте у томе да се борите за своје циљеве и снове. Много је прилика за младе у Српској, БиХ и иностранству", поручује Лаловићева.