ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/07/2018

У ШЕСТ МЈЕСЕЦИ УНИШТЕНО 744 КИЛОГРАМА ХРАНЕ

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Републичка ветеринарска инспекција и инспекција за храну извршиле су у првих шест мјесеци ове године 1.069 контрола субјеката у пословању са храном, при чему су уништена 744 килограма хране која је неприкладна за људску употребу због неодговарајуће декларације и истеклог рока употребе.

 

Из Инспектората Српске саопштено је да су то најчешће производи који по својој природи имају краћи рок трајања као што су млијечни и месни производи, освјежавајућа пића, кондиторски производи и слично.

"Ријеч је о појединачним случајевима у којима су затечене мање количине хране јер велике количине са истеклим роком трајања сами трговци повлаче из промета те на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза", наводи се у саопштењу.

Из Инспектората истичу да су контролисане посластичарнице, ресторани, роштиљнице, продавнице, месаре, сабирна мјеста за млијеко, кланице, центри за паковање јаја и други с циљем да намирнице које се прометују у Српској буду здравствено исправне и безбједне за људску употребу.

"Инспектори контролишу хигијенске услове објекта и околине, опрему, исправност расхладних уређаја, начин чувања хране, доказе о здравственом стању лица која раде са храном, декларације, евиденције о извршеним анализама и друго", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је утврђивање здравствено неисправне хране много рјеђе од утврђивања разних неправилности које за посљедицу могу имати неисправну храну као што су недовољна хигијена објекта, неадекватно складиштење и чување хране, означавање и декларисање сировина и производа, санитарни прегледи запослених лица и слично.

Када се утврди ова врста неправилности инспектори предузимају мјере којима налажу њихово отклањање.

"У случајевима када се утврди да храна не испуњава прописане параметре квалитета и здравствене исправности, инспектори налажу њено уништавање", објашњавају из Инспектората.

Из Инспектората наводе да се може констатовати да се на тржишту Републике Српске прометује контролисана храна, те да су контроле које спроводи инспекција свеобухватне, од примарне производње до готовог производа.