ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/07/2018

ЦВИЈАНОВИЋ: НЕОПХОДНО ИНСТИТУЦИОНАЛНО ДЈЕЛОВАЊЕ

 

БАЊАЛУКА, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која је данас разговарала са представницима Одбора за очување и заштиту српске имовине у Федерацији БиХ /ФБиХ/, најавила је да ће на наредној заједничкој сједници влада Српске и Србије у Требињу делегирати ово питање ради конкретизовања даљих обавеза и задатака у рјешавању овог значајног националног питања.

 

Цвијановићева, коју су представници овог одбора упознали о проблемима избјеглих и расељених Срба у поступцима успостављања или замјене земљишних књига на територији ФБиХ, а који се тренутно воде по Закону о земљишним књигама у ФБиХ, истакла је неопходност институционалног дјеловања.

Она је навела да се због евидентних бројних негативних реаговања избјеглих и расељених који имају имовину у ФБиХ, а потребна им је помоћ у заштити имовинских права, активно укључила и Влада Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Цвијановићева је нагласила да канцеларије формиране одлуком Владе у Српској за пружање бесплатне правне и друге помоћи избјеглим и расељеним Србима, да би могли да заштитe своје власништво, представља само први корак у рјешавању овог проблема.

Она је подсјетила да је одлуком Владе у Републици Српској формирано шест канцеларија за пружање бесплатне правне и друге неопходне помоћи избјеглим и расељеним Србима, те навела да је таква канцеларија успостављена и у Новом Саду.

"Канцеларије, које су успостављене у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове у сарадњи са Министарством за избјеглице и расељена лица Српске, само су први корак у рјешавању овог важног проблема", поручила је Цвијановићева.

Представници Одбора исказали су велику захвалност Влади Српске и предсједници Цвијановић, за помоћ и подршку коју Република Српска пружа избјеглим и расељеним Србима у очувању и заштити њихових права и имовине у ФБиХ.

Одбор за очување и заштиту српске имовине у ФБиХ чини више од 30 удружења избјеглих и расељених лица, а на састанку су их представљали Смиљка Кнежевић и Ђорђе Радановић из Удружења Крајишника Бијељина, Ранка Срдић Милић из Савеза крајишких удружења Нови Сад, те Душко Ћутило, члан Одбора и директор Фонда за повратак Владе АП Војводине.

Састанку, у кабинету премијера Српске, присуствовали су и директори Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић и помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић и члан Одбора за очување и заштиту српске имовине у Федерацији БиХ.