ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура02/08/2018

КОНЦЕРТ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ ПОД ТРЕБИЊСКИМ ПЛАТАНИМА

 

ТРЕБИЊЕ, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Првим концертом класичне музике под платанима вечерас је у Требињу почео интернационални фестивал, који ће до 13. августа окупити 80 истакнутих композитора, диригената, професора и студената музике са свих меридијана.

 

Фестивал под називом "Music & More Summerfest", отворио је замјеник градоначелника Мирко Ћурић, који је истакао да су са задовољством прихватили позив да буду покровитељи пројекта који ће својим умјетничким квалитетом несумљиво допринијети даљем напретку у култури.

Ћурић је захвалио организатору Фестивала пијанисткињи Татјани Ранковић, која је након дугогодишњег трагања за локацијом за реализацију овог пројекта препознала град Требиње као идеално мјесто за окупљање музичара из различитих крајева свијета.

"Наше опредјељење је да градимо будућност која подразумијева разумијевање другог, уважавање различитости и сарадњу на свим пољима", рекао је Ћурић.

Ранковићева, која живи и ради у Њујорку, каже да је ово први фестивал овакве врсте у региону и да је конципиран у виду синтезе музичких радионица, семинара и концертних извођења дјела класичне музике.

"Први пут ће, у Требињу, бити изведена дјела која су писана за камерни оркестар, а чак ће бити изведено и дјело које укључује чембало", најавила је Ранковићева.

Она је додала да ће овај фестивал, осим концерата, понудити и радионице, семинаре, нова сазнања и едукацију за све љубитеље музике.

До 13. августа, на четири локације у Требињу: под требињским платанима, на Црквини, у Музеју Херцеговине и Културном центру биће одржано укупно осам концерата.