ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 05/08/2018

МЛАДИ ОДЛАЗЕ ИЗ БАРА, СТАРИ ЧЕКАЈУ ПОМОЋ

 

Богато шумом, свим врстама јестивих гљива и шумског воћа, али соколачко село Баре млади напуштају у потрази за бољим животом. Основна школа одавно не ради, путеви лоши, а три километра макадама годинама чекају да буду асфалтирани...

 

ПИШЕ: Добрила Абазовић

СОКОЛАЦ, 5. АВГУСТА /СРНА/ - Село Баре код Сокоца за вријеме протеклог рата дало је тридесетак млађих људи за стварање Републике Српске, данас га углавном насељавају старији, а млади због лоше инфраструкутре све више одлазе у потрази за бољим условима за живот, причају мјештани.

Седамдесетседмогодишњи Милорад Милинковић прича како млади одлазе из села, јер у Барама годинама не ради основна школа, нема редовног превоза до Сокоца или центра сусједних Каљина, а лош пут ствара додатне тешкоће.

"Пут је никакав и овог љета вода га је додатно однијела. Ових дана нешто поправљају само да нам замажу очи. Милиони кубика шуме су извучени и продати са овог подручја, а нису у стању да за више од двадесет година асфалтирају преостала три километра пута до села", истиче Милинковић.

Према његовим ријечима, макадамски шумски путеви воде кроз "силно шумско богаство" до сусједних села и заселака, али се на тим путевима тешко могу мимоићи два возила, а зими је још теже када овај планински и шумовити предио снијег замете.

Милинковић наглашава да је овај простор богат свим врстама јестивих гљива и шумског воћа од којих би сељани могли зарадити да постоји организовани откуп.

"У Барама то није ријешено, па људи одустају, јер се све то брзо квари и пропада ако се одмах не прода и накупци не дођу на вријеме", додао је Милинковић.

Милинковић каже да пензионерске дане проводи радећи на имању да би поправио кућни буџет и помогао потомцима, те напомиње да се на селу може лијепо живјети, поготово у овом крају који је погодан за бављење сточарством, јер има добре услове за испашу стоке.

У селу имају продавницу и сеоску амбуланту, па око 200 мјештана ширег подручја Бара, околних села и заселака не мора да за сваку ситницу иде до 26 километара удаљеног Сокоца или до Пала.

Сеоска школа у Барама, која је отворена 1947. године, престала је да ради пред минули рат, а сада, наводи Милинковић, "зјапи" демолирана и без крова.

Он сматра да би села чешће требало да посјећују и представници власти да би се увјерили како живе мјештани, али и полиција да би оне са лошим намјерама од њих одвратили.

Ових дана на дионицама локалних путева на мјесном подручју Баре радници предузећа "Романијапутеви" санирају оштећења настала овогодишњим јаким кишама.

Начелник општине Соколац Милована Бјелице каже да имају у плану реконструкцију и модернизацију пута на мјесном подручју Баре, али да за тај посао треба око 400.000 КМ због чега очекују помоћ виших нивоа власти, јер локална управа не може толико да обезбједи.

Он додаје да велике наде полаже и у помоћ кроз реализацију неколико припремљених пројеката у којима ће се наћи и село Баре у којем, истиче, има веома добру сарадњу са мјештанима.