ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана06/08/2018

ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ 23 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У "ОЛУЈИ"

 

НОВИ ГРАД, 6. АВГУСТА /СРНА/ - У Новом Граду данас ће бити обиљежене 23 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине током злочиначке акције хрватских снага "Олуја" 1995. године.

 

Обиљежавање 23 године од егзодуса организују Документационо-информациони центар "Веритас" и општина Нови Град.

Тим поводом у Храму Светих апостола Петра и Павла у 10.00 часова биће служен парастос, а затим ће бити упаљене свијеће према мосту на ријеци Уни, на граничном прелазу, одакле ће бити спуштено цвијеће у Уну.

У августу 1995. године овај "мост спаса" прешло је 100.000 протјераних Срба из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

Делегације ће у 11.15 часова положити вијенце код спомен-обиљежја цивилним жртвама у насељу Туњица код Новог Града, гдје је Хрватска војска у септембру 1995. године прешла не територију Републике Српске и за два дана офанзиве убијено 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

У Храму Светог Саве у Сводни у 11.30 часова биће служен парастос, а у 12.00 часова биће положени вијенци код спомен-крста који је 2012. године подигао "Веритас" за шест цивила страдалих у избјегличкој колони коју је гађала хрватска војска.

У Бањалуци су јуче у организацији "Веритаса" положени вијенци и служен парастос страдалим Крајишницима, док је прексиноћ у Бачкој Паланци у организацији влада Србије и Републике Српске обиљежено 23 године од крајишког егзодуса.

Сутра ће вијенци бити положени на Петровачкој цести и биће уприличена посјета спомен-соби у Дринићу.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.