ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/08/2018

ДJЕЧИЈИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА "ЛИЦИДЕРСКО СРЦЕ" ОД 15. ДО 19. АВГУСТА

 

БЕОГРАД, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Јубиларни Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" биће организован од 15. до 19. августа у Ужицу, на Златибору и у Андрићграду у Вишеграду.

 

На овом десетом по реду фестивалу, чији су суорганизатори Град Ужице, Представништво Републике Српске у Београду и Туристичка организација Златибор, учествоваће око 1.300 дјеце из 13 држава које ће се представити кроз 25 ансамбала, речено је данас на конференцији за новинаре у Београду.

Представиће се учесници из Кине, Летоније, Турске, Македоније, Пољске, Русије, Колумбије, Бугарске, Египта, Словеније, Словачке, Републике Српске и Србије.

Сарадник за културу у Представништву Републике Српске у Београду Борислав Максимовић изразио је задовљство што је то представништво и ове године уз фестивал "Лицидерско срце".

"Драго нам је што можемо да подржавамо ову манифестацију. Првенствено се ради о учешћу дјеце, наше и дјеце из Србије, што представља темељ и за будућност, и наше сарадње и односа", рекао је он.

Максимовић је навео и да ће се фестивал одржавати у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду, а указао је на значај боравка дјечака и дјевојчица у Андрићграду.

"Нама је посебно значајно што ће дјеца из иностранства имати прилику да се, између осталог, упознају и са Републиком Српском", рекао је он.

Представник Организационог одбора фестивала Ивана Цветковић рекла је да ће програм бити разноврстан и да ће обухватити и фолклорне радионице, изложбу народних ношњи, упознавање старих заната и разне друге садржаје.

За учеснике фестивала биће организовано и упознавање са културно-историјским споменицима западне Србије и Вишеграда, као и Мокре Горе, вожња бродићем кроз кањон ријеке Дрине од Перућца до Андрићграда, посјета манастиру Добрун.

И ове године ће током фестивала бити организована хуманитарна акција "Лицидерско срце - деци", током које се средства прикупљена од продаје фестивалских сувенира донирају установама које брину о најмлађима или појединцима.

До сада је на фестивалу учествовало више од 7.500 дјеце из 35 држава са пет континената - Европе, Африке, Азије, Сјеверне и Јужне Америке, а манифестација се налази и на листи свјетске организације фестивала "ЦИОФ" која припада Унеску.

Организатор фестивала је Удружење грађана "Ера" из Ужица, а манифестацију подржава и Министарство културе и информисања Србије.