ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/08/2018

ПОПОВИЋ: ТРУБА КРИЈЕ ТАЈНУ СРПСКЕ ДУШЕ

 

БЕОГРАД, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Драгачевски сабор трубача у Гучи, који ће трајати до 12. августа, свечано је данас почео подизањем саборске заставе, а манифестацију је званично прогласио отвореном министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић, поручивши да труба крије тајну српске душе.

 

Поповић је изразио задовољство што је отварању 58. сабора присуствовао руски амбасадор у Србији Александар Чепурин и што ће сутра Гучу посјетити портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Он је у обраћању поручио да труба буди снажне емоције и да овај инструмент за Србе значи много и можда "најбоље од свих одражава прошлост и будућност српског народа".

"Уз трубу смо освајали слободу, уз трубу смо се веселили, венчавали, крштавали децу, уз трубу смо туговали и сахрањивали", рекао је Поповић.

Он је навео да је српска труба надалеко позната у свијету и да га људи из Кине, Америке и Русије стално питају за тајну Гуче, а да је његов одговор да труба крије тајну српске душе, али и да српске емоције, Србију и Србина најбоље могу разумијети браћа Руси.

"У овим тешким временима када нас притискају због нашег светог Косова, ми желимо свима њима у иностранству да одавде из Гуче пошаљемо поруку која гласи - Србија није сама, уз Србију су цео руски народ и председник Русије Владимир Путин", нагласио је Поповић.

Портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова ће сутра, у пратњи српског шефа дипломатије Ивице Дачића посјетити поподне Гучи, гдје ће јој бити додијељена титула почасног госта Сабора.

У Гучи ће 58. Драгачевски сабор трубача до 12. августа окупити бројне трубачке оркестре, као и љубитеље трубе и туристе из цијелог свијета.

Сабор је по традицији отворен код Споменика трубачу у центру Гуче, уз интонирање саборске химне "Са Овчара и Каблара" и подизање саборске заставе.

За сутра су најављени концерти носилаца највише титуле ове манифестације - "Шампион Гуче", Екрема Мамутовић и Саше Крстић, концерт Дејана Петровића и "Биг бенда", као и традиционални поноћни концерт финалиста овогодишњег Сабора.

Финално такмичење најбољих оркестара из предтакмичења биће одржано у суботу, 11. августа, с почетком у 20.00 часова, а исто вече и концерт мајстора трубе Бобана Марковића.

Током манифестације планирано је и отварање разних изложби, саборског сајма туризма, сајма књига и публикација као и и привредне изложбе.

Организатори су најавили и низ традиционалних садржаја, међу којима су импровизација драгачевске свадбе, дефиле учесника, као и програме домаћих и иностраних културно-умјетничких друштава и страних оркестара.

Биће организовано и такмичење здравичара, избор најљепше народне ношње, као и такмичење у народном вишебоју.

На главној позорници на стадиону програм ће трајати три дана, а организатори очекују рекордну посјету.