ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/08/2018

ХАРГИ: ЏОНСОН НЕ БИ ТРЕБАО ДА СЕ ИЗВИНИ

 

ОКСФОРД, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Бивши британски министар спољних послова Борис Џонсон не би требало да се извини због тога што је говорио истину у коментару о ношењу бурке и никаба у јавности, изјавио је имам Оксфордске исламске заједнице доктор Таџ Харги.

 

Џонсон је рекао да бурка и никаб, који су забрањени на мјесту великог муслиманског светилишта Каба у Меки, али су дозвољени у Великој Британији, повећавају могућност неочекиваног безбједносног ризика, потпомажу недостатак витамина Д, подржавају полну неједнакост и коче кохезију заједнице.

"Бурка и никаб су грозни одјевни предмети који подсјећају на племенски нинџа изглед, који је предисламски, некурански и самим тим немуслимански", написао је Харги у писму упућеном енглеском листу "Тајмс".

Џонсон се нашао на мети оштрих критика, јер је у свом тексту у "Дејли телеграфу" навео да се противи забрани ношења бурки, те да су оне репресивне за жене и да сматра "апсолутно глупим да људи бирају да иду около личећи на поштанске сандучиће".

Харги је додао да Џонсон није претјерао у свом тексту, који је оцијењен као контроверзан и након чијег објављивања је бивши министар позван да се извини муслиманима, пренио је "Спутњик".

Конзервативна партија затражила је од бившег министра спољних послова Бориса Џонсона да се извини због новинског чланка у коме је рекао да жене које носе бурку подсјећају "на поштанске сандучиће" и пљачкаше банака.