ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/08/2018

СзП ПРОТИВ РАСПАКИВАЊА ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

 

БАЊАЛУКА, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Савез за промјене /СзП/ саопштио је да ће учинити све да спријечи, како кажу, распакивање Дејтонског споразума и угрожавање позиције Републике Српске.

 

У саопштењу се наводи да би стварање трећег ентитета у БиХ значило озбиљну штету за Републику Српску која тренутно носи половину суверенитета и има све механизме заштите виталних националних интереса.

"Са трећим ентитетом, остали би и без ентитетског гласања, и одрекли се дијела суверенитета и постали трећина умјесто половине", сматрају у СзП.

У саопштењу се додаје да је "Федерација БиХ настала Вашингтонским споразумом, везањем хрватске заставе с бошњачком против српске, због чега у СзП сматрају да се проблеми Федерације неће и не смију рјешавати преко леђа Републике Српске и српског народа".

"Умјесто што се бори за ХДЗ-ов ентитет, предсједник Републике Српске /Милорад Додик/ би требало да се бори за Србе у ХДЗ-овим кантонима. Његови партнери из ХДЗ-а морају да спроведу одлуку Уставног суда и коначно Србима омогуће да буду конститутиван народ у кантонима с хрватском већином, да имају право на српски језик и ћирилично писмо", наводи се у саопштењу.