ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/08/2018

АНГАЖОВАЊЕМ СПАСИЛАЦА ПОВЕЋАВА СЕ БЕЗБЈЕДНОСТ КУПАЧА

 

БАЊАЛУКА, 10. АВГУСТА /СРНА/ - У Републици Српској се од почетка године догодило седам случајева утапања у ријекама и језерима, те је неопходно да јавна купалишта буду обезбијеђена спасиоцима, јер се тако повећава безбједност купача, оцијенио је координатор за рад Спасилачке службе у бањалучком Ронилачком клубу "Бук" Мирослав Мишковић.

 

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у првих седам мјесеци ове године догодило се седам утапања у ријекама и језерима, док је прошле године било 15 случајева.

Мишковић је за Срну истакао да је до прошле године градска плажа на ријеци Врбас код Зеленог моста у Бањалуци била једина јавна плажа у Републици Српској на којој су били ангажовани спасиоци, али да ове године ни она није покривена спасилачком службом, јер су у току радови на изградњи новог моста, умјесто Зеленог моста који је дотрајао.

"Прошле године забиљежили смо око 1.000 интервенција на купалиштима на којима раде наши спасиоци. Врло је опасно што јавне плаже, попут језера на Балкани код Мркоњић Града или Рајске плаже у Братунцу, немају ангажоване спасиоце, док се истовремено руководиоци тих купалишта хвале бројем посјетилаца", рекао је Мишковић.

Према његовом мишљењу, требало би да сваки град и општина омогуће грађанима јавно купалиште, те да оно обавезно буде покривено спасилачком службом.

"Задатак и обавеза наших спасилаца је да, осим да воде бригу о безбједности купача, пруже и прву помоћ уколико се неко повриједи, као и да воде рачуна о реду и правилном понашању", рекао је Мишковић.

Он је навео да се интервенције спасилаца у највећем броју односе на дјецу школског узраста.

"Из тог разлога смо ове године реализовали и пројекат `Сигурност дјеце на купалиштима` широм Републике Српске, у оквиру којег смо дјеци у свим основним школама организовали едукативни час и дијелили брошуре са упозорењима како се не треба понашати на купалиштима", рекао је Мишковић.

Према његовим ријечима, Ронилачки клуб "Бук" који једини у БиХ има лиценцу за обуку спасилаца која је међународно призната, до сада је лиценцирао око 300 спасилаца у цијелој БиХ, за којима је велика потражња на тржишту рада.

"У току сезоне, сви они врло лако налазе посао, како на овим просторима, тако и у иностранству. У Републици Српској има око 50 купалишта на којима су ангажовани спасиоци", рекао је Мишковић.

Он је навео да Клуб курсеве организује широм Републике Српске, те да је то прилика за младе да имају обезбијеђен сезонски посао.

Директор Јавног предузећа "Аквана" Бањалука Ведран Митровић рекао је Срни да на отвореним базенима овог предузећа свакодневно дежура пет спасилаца, који су ангажовани из Клуба "Бук".

"На сву срећу, спасиоци на нашим базенима немају пуно интервенција, али је врло битно да су ту, јер су обучени да пружају прву помоћ приликом повреда или уједа инсеката, те се наши посјетиоци осјећају сигурније", рекао је Митровић.

Управа Града Бањалука од септембра прошле године реализује и пројекат обуке непливача ученика основних школа, коју је до сада прошло 605 полазника, а до краја године планирано је да, од септембра до почетка децембра, обуку прође још око 300 полазника.

"Циљ овог пројекта је да сва дјеца узраста другог разреда основне школе буду обучена и да се у наредном периоду значајно смањи број непливача. Немјерљиво је за друштвену заједницу када дјеца науче пливати, а задовољство родитеља је велико", рекао је Срни начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт у градској Управи Бањалуке Драган Бањац.

Он је истакао да са дјецом раде провјерени стручњаци, који су обучили велики број малишана, те да без њих овај пројекат не би могао бити реализован.

Ове године, највише утапања било је у Бањалуци, њих четири, док је по један забиљежен у Братунцу, Новом Граду, те у Мркоњић Граду, гдје се утапање лица догодило као посљедица саобраћајне незгоде.