ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/08/2018

ЈОШ ШЕСТ МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПОДРШКУ УПРАВЉАЊУ МИГРАЦИОНИМ ТОКОВИМА

 

САРАЈЕВО, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Европска комисија данас је усвојила специјалну мјеру у вриједности од шест милиона евра за подршку БиХ у управљању миграционим токовима.

 

Средства ЕУ ће унаприједити капацитете БиХ за идентификацију, регистрацију и упућивање држављана трећих земаља који прелазе границу, осигурати смјештај и основне услуге за избјеглице, азиланте и мигранте, те оснажити капацитете за контролу и надзор граница, а на тај начин ће подржати и превенцију и борбу против трговине људима, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Ова средства надовезују се на износ од 1,5 милиона евра који је постао доступан у јуну како би БиХ одговорила на хитне хуманитарне потребе избјеглица и миграната.

Осим хуманитарне помоћи, од 2007. године Европска комисија пружила је помоћ БиХ у подручју миграција и управљању границама у износу од 24,6 милиона евра.

Од јануара 2016. године, БиХ је такође и корисница регионалног програма "Подршка заштитно-осјетљивом управљању миграцијама" у вриједности од осам милиона евра.