ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/08/2018

ДАВИДОВИЋЕВА ПОДСЈЕТИЛА НА ВАЖНОСТ ПОРОДИЦЕ

 

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, приликом посјете Дјечијем вртићу "Патријарх Павле" у Источном Новом Сарајеву, истакла је да је највећим дијелом данас ту да подсјети на важност породице и малишанима поклони дидактички материјал.

 

"Драго ми је да сам данас посјетила вртић и увјерила се да су услови у којима дјеца бораве врхунски, да је храна исправна и здрава, да имају васпитаче који брину о њима и да родитељи могу бити мирни", истакла је Давидовићева и додала да је дјеци донијела оно што се сваки дан троши - бојице и бојанке, као и мајице које су имали за манифестацију "Међународни дан породице".

Она каже да и на овај начин жели да истакне колико је породица важна, колико је важно дјецу васпитавати на прави начин и са њима проводити вријеме.

"Мора се сваки дан издвојити бар пола сата квалитетног времена за дјецу, можда неки породични ручак, то је обичај који се помало изгубио. Морамо се враћати на то да се један ручак или вечера у току дана проведу заједно, да се разговара и да се види да ли дијете има неких проблема, како би родитељи могли реаговати", истакла је Давидовићева.

Према њеним ријечима, и дјеца када одрасту, што је у склопу традиционалних вриједности, треба да воде рачуна о својим родитељима.

"Ми то имамо укоријењено у нашој традицији и то је оно што морамо задржати сви заједно - и вртићи, и породице, и институције и Министарство", каже Давидовићева.

Давидовићева додаје да је први пут у посјети вртићу "Патријарх Павле", чији назив обавезује директора, менаџмент и васпитаче да воде рачуна о дјеци.

Она је нагласила да нема пуно локалних заједница, као што је Источно Ново Сарајево, које имају ријешен проблем смјештаја дјеце у вртиће, јер у доста локалних заједница постоје листе чекања.

Давидовићева додаје да ресорно министарство потенцира да сваки вртић има и поподневну смјену, што је случај и са овим вртићем, да би родитељи били сигурни и мирни на свом радном мјесту.

Она је нагласила да је изузетно задовољна што је јуче на сједници Владе Републике Српске донесена одлука да се из средстава Развојног фонда издвоји 1.200.000 КМ за изградњу фискултурне сале у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи.

"Драго ми је да се данас већ потписује уговор са извођачима радова, а посебно ми је драго, јер сам министар из источног дијела Републике Српске, што имам прилику да свој тој дјеци која ће наставу физичког васпитања имати у новоизграђеној сали, пожелим сретно одрастање, дјетињство и школовање, те да имају наставу у условним просторијама што до сада није био случај", истиче Давидовићева и додаје да жели да Источнио Сарајево напредује, јер је то нови град који се успјешно развија.

Она је подсјетила да је предсједник Републике Српске Милорад Додик приликом недавне посјете Источном Сарајеву најавио изградњу још једог вртића, у скорије вријеме.

Директор Дјечијег вртића "Патријарх Павле" Никола Ашанин је захвалио Давидовићевој на посјети, истичући да се и у будућности нада доброј сарадњи.

Ашанин каже да је већ почео упис дјеце, а тренутно их има 120 уписаних, те је одлучено да прихвате сву дјецу која се пријаве, будући да има довољно мјеста.

"Планирамо да формирамо још једну васпитну групу, ако за тим буде потребе. Услови у нашем вртићу су фантастични, све је ново, а имамо значајну помоћ општине", истиче Ашанин.

Он додаје да су цијене у вртићу "између економских и социјалних", јер се вртић у значајном дијелу самофинансира, напомињући да је цијена за вртићке групе 180 КМ за цјелодневни боравак, док је за јаслице цијена 200 КМ у које су, осим квалитетног образовног рада, укључена два оброка и двије ужине.

Према његовим ријечима, у вртићу су на првом мјесту хигијена и исхрана, чему се посвећује значајна пажња због здравља дјеце, која у овој предшколској установи могу да бораве од 7.00 до 17.30 часова.