ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/08/2018

УКЛАЊАЊЕ ПЛУТАЈУЋЕГ ОТПАДА ПОЧЕЋЕ КРАЈЕМ АВГУСТА

 

БАЊАЛУКА, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Радови на уклањању око 6.000 метара кубних плутајућег отпада из Врбаса, које је заустављено на еко-мрежи у Еко-центру Бочац, требало би да почну крајем августа и трајаће три мјесеца, процијењене вриједности радова 55.000 КМ.

 

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је у сливу ријеке Врбас 14 општина и нагласила да је потребно са представницима општина узводно и низводно од Бочца пронаћи трајно рјешење за проблем овог отпада.

Голићева је приликом посјете Еко-центру апеловала да сви грађани који живе узводно и низводно од ријеке Врбас у ФБиХ или Српској поведу више рачуна о ријекама, јер је за отпад у Еко-центру Бочац углавном кривац људски фактор.

"Ријеч је о комплексном проблему на који се сад реагује ад хок, али без састанка и без интервенције општина из ФБиХ неће моћи бити ријешен", рекла је Голићева новинарима и најавила да ће се због тога разговарати са представницима свих тих општина, као и Владе ФБиХ.

Она је рекла да ће бити анализирано како су у окружењу ријешени овакви проблеми и која су постројења потребна да би се елиминисао плутајући отпад.

"Надам се да ћемо дуготрајније и боље ријешити овај проблем. Надам се да и за ово негдје у неким фондовима морају постојати средстава, као што смо обезбиједили и за неке друге ствари бесповратна средстава", рекла је Голићева.

Голићева је подсјетила да проблем гомилања плутајућег отпада у Еко-центру постоји низ година и да је најтеже било након поплава 2014. године када су се у кориту Врбаса нашле огромне количине плутајућег отпада и Фонд за заштиту животне редине интервенисао са 70.000 КМ, те је реконструисана покидана мрежа како се сав отпад не би сручио у Бањалуку.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да седмицама трају преговори о томе како спријечити да тренутно накупљени отпад пробије мрежу и оде низводно.

"С обзиром на то да ће `Хидроелектране на Врбасу` интервентно прискочити у помоћ, потребни су даљи преговори институција у Републици Српској и ФБиХ како би нашли системско рјешење", казао је Радојичић.

Истичући да низ година постоји овај проблем због заустављања пластике, дрвета и крупног отпада, он је навео је да је плутајући отпад у Еко-центру Бочац посљедица немара грађана и апеловао да не изазивају овакве посљедице својим поступањем.

Недељко Кесић, директор Зависног предузећа "Хидроелектране на Врбасу" које је издвојило средства за уклањање отпада, рекао је да је процијењења вриједност радова на уклањању плутајућег отпада око 55.000 КМ, те да је за уклањање, уз адекватан ниво воде, потребно око три мјесеца.

"С обзиром на то да је потребно провести законске процедуре за избор извођача, очекује се да ће уклањање почети крајем августа или почетком септембра", рекао је Кесић.

Он је рекао да је додатна компликација чињеница да је ријеч о међуентитетској граници, па је много актера који треба да буду укључени у преговоре о рјешењу.

"Ово је проблем на међуентитетској граници између општина Мркоњић Град и Јајце који је потребно ријешити како би Врбас остао што чистији", нагласио је Кесић.

Он је рекао да проблем мора бити институционално ријешен, те подсјетио да предузеће "Хидроелектране на Врбасу" чисти хидроакумулацију Бочац у дужини од 14 километара, редовно надзире стање у ријеци, присуство плутајућег отпада и квалитета воде.

Еко–центар Бочац на подручју језера Бочац налази се 50 километара од Бањалуке и 20 километара од општине Јајце. Основан је 2001. године. Након постављања еко-мрежа, у периоду од 2003. до 2012. године прикупљено је и сортирано око 100.000 метара кубних отпада.