ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/08/2018

ДОСЉЕДАН СТАВ РУСИЈЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

 

БЕОГРАД, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Русија води досљедну спољну политику и став о Косову и Метохију, који се заснива на поштовању суверенитета Србије није мијењала, што врло добро знају и у Београду, рекла је данас портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

 

"Наш приступ овој проблематици је озбиљан и заснован на међународном праву, на поштовању суверенитета Србије и овај став Русије се није мењао. У Београду то врло добро знају", рекла је Захарова у Београду на конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Она је рекла да је приступ Русије утемељен на поштовању суверенитета и унутрашњег законодавства Србије, као и Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

"И наравно, ми смо увијек говорили да ћемо подржати договоре који буду постигнути и који буду добри за Србију. То је наш досљедан став", рекла је Захарова.

Она је напоменула и да је руска спољна политика досљедна, "свиђало се то некоме или не", истакавши да је то посебно важно данас, "ако се договори обезвређују".

"Вома је значајно да будеш доследан у приступима и ставу. То се прије свега односи на руски став о проблематици Косова и Метохије. То нису теоретска истраживања, нити хипотетичке анализе, то је практични посао који је заснован на међународном праву", каже Захарова.

Она је поручила да Русија неће прихватити три ствари – а то су да неко каже да се Косово одвојило путем референдума, да је то јединствен случај у Европи и да се "изврћу историјска сјећања".

Према њеним ријечима, проблем Косова и Метохије је одавно постао међународни.

"Разматрали смо га и у Савјету безбједности УН, постоји Резолуција 1244 коју нико није укидао. Нисам сигурна да постоји друга земља која је више бранила поштовање те резолуције од Русије", рекла је Захарова.

Дачић је захвалио Русији за подршку, истакавши да су највећи проблем за долазак до компромиса о Косову и Метохији Албанци и они који их подржавају.

"Оно што је председник Србије /Александар Вучић/ рекао, /о разграничењу/ то је покушај да се дође до неког решења. Он сам ми је рекао да су мале шансе за то. Шта тај договор подразумева, о томе тек треба да се разговара", рекао је он.

Шеф српске дипломатије је оштро осудио оне који данас причају да више нема промјена граница, истакавши да је због тога Србија била бомбардована 1999. године.

"Срам вас било, лицемери! Па, нашу земљу су бомбардовали због тога. Отворили сте Пандорину кутију, то је крај. Сад се буните кад је мечка у вашем дворишту", рекао је он.

Дачић је рекао и да они који су помогли отцјепљење самопроглашеног Косова, сад кажу да су против промјене граница по етничком принципу.

"Да се није можда ОВК борила за мултинационално Косово?", запитао је Дачић, који ће касније данас бити на Драгачевском сабору трубача у Гучи бити домаћин Захаровој.