ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет10/08/2018

ПОНУЂЕНА АЛТЕРНАТИВНА РУТА ЗА "СЈЕВЕРНИ ТОК ДВА"

 

КОПЕНХАГЕН, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Компанија која стоји иза пројекта гасовода "Сјеверни ток два", којим ће се руски гас транспортовати у Њемачку испод Балтичког мора, понудила је алтернативну руту која ће заобићи данске територијалне воде.

 

Компанија, која је у већинском власништву руског гиганта "Гаспрома", предложила је алтернативну руту због тога што дански парламент још није одобрио пролазак цјевовода кроз територијалне воде Данске.

Из руске компаније данас је саопштено да рута кроз данске воде остаје приоритет, али да је представила алтернативну руту, због тога што се на одобрење данског Министарства спољних послова чека од јануара.

Алтернативна рута би и даље пролазила кроз такозвану ексклузивну економску зону, за шта није потребно одобрење парламента, већ данске Агенције за енергетику, из које је саопштено да је захтјев за одобрење примљен и да ће бити процесуиран, јавио је АП.

Према првобитном плану, гасовод је требало да прође кроз 140 километара данских вода, али је сада та рута 175 километара.

Дански парламент је прошле године усвојио текст којим се Данској омогућује да одбије да гасовод пролази преко њене територије "из безбједносних разлога".

Шведска, Финска и Њемачка су раније ове године издале дозволе за "Сјеверни ток два".